Люди стали найсерйознішими хижаками на Землі

Люди стали найсерйознішими хижаками на Землі
fisherygroup.lt

Наприклад, промисловий вилов атлантичної тріски у східного узбережжя Канади призвів до того, що риба починає розмножуватися в більш ранньому віці. Раніше це відбувалося в шість років, однак за останнє двадцятиріччя віковий бар'єр опустився до п'яти років.

Інший приклад: в канадській провінції Альберта природоохоронні організації забороняють мисливцям відловлювати дрібних товсторогів, внаслідок чого полювання ведеться на великих тварин. Як результат - за останні 30 років загальна вага і довжина ріг цих тварин зменшилася в середньому на 20 відсотків.

Всі види тварин взаємопов'язані. Тому, Кріс Дарімонт і його команда вирішили порівняти еволюцію видів тварин і рослин, на які людина полює постійно і у великих масштабах, і тих, що еволюціонують самостійно. За допомогою спеціальної програми вчені порівняли зміну характерних параметрів видів.

Проаналізувавши велику кількість наукових робіт, а також ранніх досліджень, експерти прийшли до висновку, що "полюючи" людство підганяє зміну доступних для спостереження рис тварин на 300% у порівнянні з екосистемою, еволюція в яких йде природним шляхом, і на 50% у порівнянні з системами, на які впливають інші види людської діяльності.

До того ж, особи видів, що найбільше страждають від руки людини, в середньому на 20% менші в розмірах, ніж їхні попередники. Вчені також зазначили, що подальше зниження репродуктивного віку тварин може призвести до погіршення здатності до розмноження і відновлення популяції, потім до неможливості протистояти умовам зовнішнього середовища і, нарешті, вимирання.

"Громадськість найчастіше стурбована кількістю відловлюваної риби, проте, справа не тільки в кількості. Усього за кілька десятиліть людство змінює сам вигляд. І найчастіше ці зміни носять негативний характер" - розповідає Дарімонт в прес-релізі університету.

Нагадаємо, раніше британські вчені прийшли до висновку, що використання більшої частини нинішніх хімікатів веде до фемінізації чоловічих особин всіх класів хребетних тварин, від риб до ссавців, включаючи людей.

За матеріалами: Мембрана


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK