Бджоли здатні розпізнавати людські обличчя

Бджоли здатні розпізнавати людські обличчя
АР

Експерименти, які дозволили вченим прийти до подібного висновку, провели вчені із австралійського Університету Монаша.

Дослідники навчали бджіл розпізнавати обличчя, використовуючи досліди із нагородженням або покаранням: виконуючи поставлене завдання і підлітаючи до потрібного обличчя, бджола отримувала цукор, а за помилку - гіркий розчин. Зображення облич показували комахам на плоскому екрані під різними кутами.

Бджоли, які бачили зображення облич в анфас і під кутом 60 градусів, здатні впізнати це обличчя, яке повернуто до них на 30 градусів

Після того, як комахи навчилися розпізнавати конкретне обличчя, дослідники провели серію контрольних дослідів. Виявилося, що бджоли, які бачили зображення облич в анфас і під кутом 60 градусів, здатні впізнати це обличчя, яке повернуто до них на 30 градусів. Комахи, які "знайомі" тільки із однією проекцією обличчя, не могли впізнати його під іншим кутом.

Поки що дослідники не можуть відповісти на питання, як саме бджоли розпізнають обличчя в іншій проекції. Комахи можуть або "виводити" усереднений портрет, або "подумки" повертати обличчя, що постають у новому ракурсі, до вже знайомого положення.

Як підкреслюють вчені, важливість їх роботи полягає в доведенні факту, що бджоли з їх маленьким мозком (близько 0,01 відсотка від мозку людини) здатні вирішувати такі складні завдання. Якщо біологам вдасться зрозуміти принцип організації цього, в перспективі (ймовірно, віддаленій) він може лягти в основу систем штучного інтелекту. У даний час всі вони погано справляються із завданнями розпізнавання складних об'єктів під різними кутами.

Нагадаємо, австралійські вчені з університету Маккуорі дослідили нещодавно поведінку бджіл під впливом кокаїну. Дослідники прийшли до висновку, що в стані наркотичного сп'яніння бджоли поводяться як люди.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK