Вчені поставили під сумнів ефективність акупунктури

Вчені поставили під сумнів ефективність акупунктури
img1.liveinternet.ru

Автори дослідження запросили для участі в дослідженні 3 тис. пацієнтів зі скаргами на артрит, мігрень, біль у попереку і післяопераційні болі.

Метою експерименту було розібратися в тому, наскільки значна справжня медична цінність і який реальний ефект голковколювання.

Ці питання ще досі викликають суперечки в медичному світі.

Єдиної точки зору у фахівців з цього приводу немає, а численні дослідження дають суперечливі результати. І чи не найбільш гострі дебати розгорнулися навколо того, у чому різниця між так званими правдивої і неправдивої голкотерапія.

На практиці основна відмінність між двома видами полягає в тому, куди саме вводяться акупунктурні голки.

У традиційній акупунктурі голки вводяться в точки, розташовані по лініях так званих енергетичних меридіанів тіла, за якими, згідно теорії прихильників голкотерапії, циркулює енергія в організмі.

Впливаючи на цю енергію шляхом голковколювання, на їхню думку, можна змінити швидкість і характер багатьох процесів в організмі. Однак багато вчених вважають, що наукового підтвердження цієї концепції немає.

В "помилковій" акупунктурі голки також вводяться під шкіру, але не по лініях енергетичних меридіанів.

Вчені Nordic Cochrane Centre не виявили ніякої клінічної значущості в розходженні між цими видами акупунктури. Однак вони з'ясували, що пацієнти, що пройшли курс "помилкової" голкотерапії, все одно відчули полегшення у порівнянні з тими, кому не робилося голковколювання.

Експерти закликають провести додаткові дослідження, щоб з'ясувати, чи вся теорія голковколювання не побудована лише на психологічному ефекті

Автори доповіді вважають, що це може бути результатом психологічного ефекту, який відомий в медицині як ефект плацебо. За словами вчених, їх дослідження піддають сумніву справжній ефект акупунктури, як традиційної, так і "помилкової", і саму теорію про те, що введення акупунктурної голки під шкіру серйозно впливає на больовий синдром.

Експерти закликають провести додаткові дослідження, щоб з'ясувати, чи не побудована вся теорія голковколювання лише на психологічному ефекті


У той же час схоже дослідження, проведене на минулому тижні групою Cochrane Collaboration, свідчить, що і справжня, і "помилкова" акупунктура призводять до зменшення мігрені і головного болю у пацієнтів. Причому ефект був сильніший, ніж від традиційних знеболювальних препаратів.

"В "помилковій "акупунктурі голки вводяться зовсім неглибоко і необов'язково в спеціальні точки. Однак це все одно може чинити психологічний вплив на пацієнтів", - говорить доктор Едріан Уайт, дослідник акупунктури в Peninsula Medical School на південно-заході Англії.

"Дослідження можливої користі від " помилкової "голкотерапії для пацієнтів великої цінності не представляють", - вважає доктор Уайт.

Проте глава Британської ради з акупунктурі Майк О'Фаррелл переконаний в тому, що голкотерапія ефективна при лікуванні багатьох захворювань.

"Акупунктура працює, і безліч проведених раніше досліджень демонстрували очевидний позитивний ефект від лікування для пацієнтів", - запевняє він.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK