Незалежний експерт назвав причину вибуху у п’ятиповерхівці в Євпаторії

Незалежний експерт назвав причину вибуху у п’ятиповерхівці в Євпаторії
itar-tass.com


У січні міська рада Євпаторії запросила Захматова як незалежного експерта для встановлення причин катастрофічної надзвичайної ситуації, що забрала життя 27-ми осіб. Фізик за підсумками роботи в Євпаторії підготував експертний висновок. Він переданий євпаторійським депутатам і вже надійшов в прокуратуру Криму.

Захматов вважає, що причиною трагедії був не вибух газоповітряної суміші, як було заявлено раніше, а вибух вибухової речовини.

Як зазначив експерт, "я вважаю, що це не вибух газу. На це вказує характер руйнувань: при вибуху газу стіни будинку повинні були б обвалитися без дроблення, тоді як в євпаторійській п’ятиповерхівці відбулося масове дроблення конструкцій, що характерно саме для високошвидкісної вибухової хвилі. Біля однієї опорної стіни зрізано все як ножем. Зруйновано одну опорну стіну повністю. Я думаю, що заряд (вибухової речовини) перебував неподалік від цієї опорної стіни, і всі проміжні перегородки між двома іншими опорними стінами були зруйновані, і будинок осів".

На думку фізика, епіцентр вибуху перебував не в підвалі, а на рівні другого поверху. Захматов припускає, що за характером руйнувань стін, які залишилися, можна сказати , що він (заряд) перебував у одній із квартир на другому поверсі.

За даними Захматова, заряд був, приблизно, від 30-ти до 60-ти кілограмів. Як зазначив експерт, "це міг бути тротил або гексоген, не виключивши при цьому, що це могла бути і інша вибухова речовина. Яка саме речовина призвела до трагедії - важко встановити, для цього потрібно мати результати фізико-хімічної експертизи, а я сумніваюся в тому, що вони є. Чому? Добре брати експертизи - вони називаються "змиви" - тобто, наприклад, при вибуху встояв якийсь фрагмент стіни неподалік від того місця, де перебувала вибухова речовина, з нього береться змив і хімічним аналізом встановлюється вид вибухової речовини. А тут весь будинок-то (мається на увазі - під'їзди будинку) обвалився, тобто та кімната, де знаходилася вибухова речовина, вона десь у середині або близько до середини завалу була. Як там знайдеш ці фрагменти!".

Захматов вважає, що вибухнула "крадена вибухова речовина", що незаконно зберігалася в одній із квартир п’ятиповерхівки, а коли вибухові речовини зберігають у житловому будинку, то завжди - рано чи пізно - трапляються от такі події. Завжди! Це неминуче!".

Окрім того, Захматов додав, що він занепокоєний "слабким контролем за зберіганням вибухових речовин і боєприпасів в Україні та вільним обігом вибухових речовин".

Тим часом, прес-секретар прокурора Криму Наталія Бояркіна повідомила, що зараз слідчі вивчають незалежний експертний висновок, зроблений Захматовим.

Також Бояркіна підкреслила, що слідство очікує результатів судової експертизи, що була призначена відразу після вибуху.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK