Україна не домовилася з МВФ про виділення другого траншу кредиту

Україна не домовилася з МВФ про виділення другого траншу кредиту
ceo.az

У п'ятницю місія МВФ на чолі з Джейлою Пазарбашіоглу покинула Україну, так і не завершивши перший перегляд угоди Stand-By між МВФ та Україною, повідомив Коммерсантъ-Украина учасник переговорів.

"Скорочення економічної активності, що виявилося гострішим, ніж очікувалося, вимагає корекції економічної політики. Експерти МВФ і представники України обговорили питання про можливий перегляд цільових показників бюджету-2009, який за програмою повинен бути збалансованим", йдеться в заяві Пазарбашіоглу.

Втім, зазначає газета, поки переговори з МВФ не увінчалися успіхом. "Було досягнуто значного прогресу в обговоренні питань фіскальної, монетарної і валютно-курсової політики. Але кілька питань залишаються відкритими", йдеться у заяві.

Для їхнього вирішення місія, яка працювала в Києві з 21 січня, готова "у найближчі тижні продовжити дискусії з представниками влади України". До завершення перегляду неузгоджених питань МВФ хоче повернутися вже "найближчим часом".

Раніше повідомлялося, що робота місії повинна була завершитися 4-5 лютого, з тим щоб до 15 лютого рада директорів МВФ прийняла рішення про надання Україні другого траншу кредиту в розмірі SDR 1,25 млрд., або $ 1864 млрд. за курсом на 6 лютого (загальний кредит SDR 11 млрд., або $ 16,4 млрд.).

Таким чином, питання виділення другого траншу кредиту для НБУ відкладається на невизначений термін. Водночас, тільки за січень міжнародні резерви Нацбанку, спрямовані на підтримку гривні на міжбанку в межах 7,9-8,1 грн. / $, знизилися на 8,6%, або на $ 2723 млрд., - до $ 28,82 млрд.

Один з українських переговірників розповів виданню, що для МВФ ключовим питанням став дефіцит бюджету та джерела його покриття. У кінці жовтня 2008 року Україна пообіцяла МВФ бездефіцитний бюджет-2009, але затвердила його з перевищенням витрат над доходами в 31,1 млрд. грн. - 2,96% від ВВП.

Стосовно НБУ, за словами джерела Коммерсантъ-Украина, фонд стурбований паралічем рефінансування через необхідність узгодження його процедури з Кабміном - з 1 по 29 січня НБУ не видавав банкам кредити Overnight, - а також тим, що в групі найбільших, стрес-аналіз активів яких за методикою МВФ вже завершено, 2 банки з 18 ще не погодилися збільшити капітал (перевірка банків групи великих завершиться 24 лютого).

Вивчає МВФ і заяву прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про переговори України з шістьма провідними країнами світу про фінансування ними дефіциту бюджету - нібито ці країни спрямують 21 млрд грн в стабілізаційний фонд. Їх отримання може скорегувати кредитну лінію МВФ.

Раніше глава ради НБУ Петро Порошенко заявив, що меморандум, який регламентує надання Україні кредиту МВФ, може бути відкоректований у зв'язку зі змінами економічної ситуації в Україні та в світі.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK