СП: Московський кредит може привести Україну до білоруського сценарію

СП: Московський кредит може привести Україну до білоруського сценарію
president.gov.ua

"При прем'єрі Юлії Тимошенко Україна може повторити сценарій Білорусі, що під борговими тиском Росії втратила контроль над власною газотранспортною системою та рядом стратегічних підприємств", - цитує Кислинського прес-служба Президента України.
Він нагадав, що спочатку Росія різко підвищила ціни на газ для Білорусі, а коли в країні почалися проблеми із бюджетом і економікою, Москва "люб'язно" запропонувала обміняти дешевий газ на білоруську трубу. Далі боргова петля затягувалася: "газова" залежність змінилася "кредитною".

У серпні 2007 року ЗМІ повідомляли, як Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив: "Росія хоче приватизувати не тільки окремі підприємства, навіть безкоштовно їх прихопити. Вони хотіли б приватизувати всю країну!".

"При цьому Москва навідріз відмовилася переглядати газову угоду з Білоруссю. Замість цього запропонувала кредити в обмін на пільговий продаж білоруських підприємств інвесторам із РФ. У кінцевому підсумку, у кінці 2007 року Білорусь в Москві підписала угоду про держкредит на 1,5 млрд. дол , а три місяці тому - ще на 2 млрд. дол", - нагадав Кислинський.

За його словами, "Росія ще до початку перерахування кредитних коштів вимагатиме жорстких гарантій - від заставного майна до пільгового продажу держпідприємств. Таким чином, Росія по суті поверне собі цей кредит ще до того, як надасть його Україні".

Кислинський підкреслив, що навіть ті окремі моменти таємних переговорів, які стали відомі громадськості завдяки вільній пресі, повинні насторожити суспільство.

"Зокрема, в обмін на кредити Росія вимагає ратифікації угоди про" нульовий варіант ", визнання Україною частини боргів СРСР, рішення спірних, на думку російської сторони, питань із власністю на території України, у т.ч. продовження перебування Чорноморського флоту РФ, - уточнив заступник голови Секретаріату. - Не виключено, що далі в списку: передача Росії контролю над українською трубою, пільгова приватизація стратегічних українських підприємств. Уже зараз російська сторона виявила зацікавленість до Укртелекому, Енергоатому, Одеського припортового заводу та Промінвестбанку".

Кислинський переконаний, що прем'єр невідкладно повинна відзвітувати перед громадськістю про реальні умови "московського" кредиту, а також про всі таємні переговори з Кремлем, які Тимошенко веде протягом останнього часу.

Як повідомлялося, Росія дала згоду кредитувати Україну для покриття дефіциту держбюджету, повідомила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Президент України Віктор Ющенко називає неприпустимими кулуарні домовленості уряду України про відкриття в Росії кредитної лінії.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK