Ющенко пояснив, чим загрожує українцям кредит Росії

Ющенко пояснив, чим загрожує українцям кредит Росії
president.gov.ua

Про це він сказав на прес-конференції в Івано-Франківську у понеділок, - повідомляє прес-служба глави держави.

Ющенко підкреслив, що такі теми, як державний бюджет України та його дефіцит, а також розмір державного боргу, стосуються не лише уряду і його керівника, а й кожного громадянина України.

Президент нагадав, що у результаті урядового планування бюджету дефіцит становить орієнтовно 31 млрд. грн., і ще близько 45 млрд. грн. планують надіслати на рекапіталізацію банків.

"Це дефіцит, який свідчить, що уряд не може адекватно реагувати на існуючі сьогодні виклики. Це уряд, який не хоче пропонувати політики змін та реформ. Цей уряд, що просто далі проводить політику популізму, і це небезпечно", - сказав Ющенко.

Він повторно запропонував уряду відмовитися від такого рівня по суті неконтрольованого дефіциту бюджету і в цьому контексті застеріг від ситуації, коли Україна знову отримає гіперінфляції. "Україна може розпрощатися із однорозрядною інфляцією", - заявив Президент.

Ющенко назвав неприпустимим ведення переговорів про зовнішнє запозичення на значну суму розміром у  $ 5 млрд. у таємному режимі. Самі ж переговори, за його словами, підтверджують, що уряд не може фінансово забезпечити власну бюджетну політику.

"Таке залпового запозичення призводить до такого самого залпового обслуговування", - сказав він.

Коментуючи останні домовленості з питань газу, Ющенко висловив думку, що, очевидно, їх невід'ємною частиною "могла бути політична домовленість, яка передбачає кредитування, оскільки жодну іншу форму обслуговувати таку ціну (на газ) Україна не може".

"Тому ті консультації, як вони обережно сьогодні називаються, на отримання $ 5 млрд. кредиту з російського боку, є продовженням негативної безликої політики українського уряду. Це є кредит, який призводить до руйнування як економічного процесу, так і процесів утворення бюджету", - сказав Президент.

Окремо він висловився з приводу інформації про політичні кроки, здійснення яких може стати умовою отримання кредиту від Росії.

"Я не випишу директиву на проведення міжнародних переговорів, які будуть містити такі компоненти української плати", - сказав Ющенко.

За його словами, коли уряд схиляється до тотальних запозичень за кордоном та ще й включаючи в це політичний зміст, це свідчить про непродуману та небезпечну політику, що несе загрозу національним інтересам України.

Ющенко заявив, що остаточні коментарі можна буде давати, коли буде офіційно поставлено питання на проведення міжнародних переговорів з приводу цієї теми.

Як повідомлялося, Ющенко називає неприпустимими кулуарні домовленості уряду України про відкриття у Росії кредитної лінії.

Заступник глави Секретаріату Президента Андрій Кислинський вважає, що "московський" кредит може привести Україну до повторення "білоруського сценарію".

Управління зі зв'язків зі ЗМІ секретаріату Кабінету міністрів звертається до міністра охорони здоров'я Василя Князевича з проханням провести психіатричну експертизу деяких працівників Секретаріату Президента.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK