Литвин закликав нардепів прийняти альтернативний законопроект про Верховну Раду

Литвин закликав нардепів прийняти альтернативний законопроект про Верховну Раду
Reuters

Журналісти видання Олександр Свириденко та Сергій Головнів у своїй статті Верх парламентаризму повідомили, що даний законопроект було внесено у Раду головою фракції Блоку Литвина Ігорем Шаровим, і його ініціативу вже підтримав спікер Володимир Литвин.

У пояснювальній записці до проекту автор стверджує, що його ініціатива повинна усунути колізію, яку створено двома конституційними положеннями про порядок роботи та організації діяльності Верховної Ради.

"Згідно із ч. 21 ст. 92 Конституції закон визначає організацію і порядок діяльності Верховної ради, на відміну від встановлення порядку роботи Верховної ради регламентом згідно із ч. 5 ст. 83 Конституції", - пише Шаров.

Як зазначає Ъ, уточнення цих понять повинно покласти край конфлікту, який розгорівся між парламентом і Президентом, який виступає за прийняття регламенту Ради у вигляді закону. Думку Ющенка, пише видання, розділяє і Конституційний суд, який двічі визнавав постанову парламенту про регламент Верховної Ради такою, що не відповідає основному закону.

За задумом Ігоря Шарова, порядок проведення пленарних засідань Верховної ради, як і зараз, встановлюватиметься регламентом. Депутати зможуть оперативно вносити в нього зміни, приймаючи відповідну постанову. Таку ж свободу дій депутатів автор законопроекту пропонує зберегти і в порядку організації роботи коаліції депутатських фракцій.

Більшість положень законопроекту відтворюють відповідні норми Конституції, закону Про Кабінет міністрів і акту Верховної ради про регламент. Серед новацій документу, Коммерсантъ виділяє заборону на відкликання підписів народних депутатів під заявою фракції про входження в коаліцію, необхідність підтвердження в десятиденний термін коаліційної угоди в разі винесення вотуму недовіри уряду.

Уточнюється і порядок формування коаліції. "Рішення про участь або неучасть в коаліції кожна депутатська фракція приймала самостійно більшістю голосів її членів. Рішення про участь фракції в коаліції оформляється як заява, що підписують всі народні депутати-члени фракції", - йдеться у ст. 25 законопроекту.

Крім того, як підкреслив Ъ, Шаров пропонує повернутися до практики чисельного регулювання фракції. Він пропонує вважати фракцією парламентське об'єднання, до якого входить не менше 15 депутатів.

Крім того, заступник голови парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Ольга Боднар назвала ініціативу пана Шарова доречною.

"Закон про Верховну раду передбачено Конституцією, і його прийняття цілком логічно", - зазначила вона у своєму коментарі Комерсанту.

Також видання зауважило, що законопроект Шарова - не перша спроба врегулювати конфлікт парламенту із Президентом. Зокрема, минулого тижня народні депутати вдруге подолали президентське вето на закон Про організацію та порядок діяльності Верховної ради. Цей документ, як і законопроект Шарова, виключає необхідність прийняття регламенту у вигляді закону, але не передбачає прийняття закону Про Верховну раду України, даючи вичерпний перелік законів, якими встановлюється порядок діяльності парламенту.

Учора голова Верховної Ради Володимир Литвин підтримав ініціативу представника своєї політичної сили. "Я вважаю, що нам потрібні в узгодженому вигляді закони про Президента, про Верховну раду, про Кабінет міністрів, тому що життя показало, що Конституції, де прописано повноваження Президента, уряду і парламенту, мало, - заявив спікер Комерсантові. - Тому, думаю, це добре, що є така ініціатива, а далі будемо працювати. Головне, Верховна рада повинна бути центром стабільності і передбачуваності в країні".

Також видання зазначило, що в опозиції ініціативу голови фракції блоку Литвина сприйняли прохолодно. "У принципі, прийняти такий закон можна, але сьогодні перед нами стоять більш серйозні проблеми", - сказав заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK