Ющенко: Покращення українсько-російських відносин знаходиться у руках РФ

Ющенко: Покращення українсько-російських відносин знаходиться у руках РФ
president.gov.ua

"Україна не висуває жодних вимог або ультиматумів, тому питання покращення відносин сьогодні цілком і повністю в руках Росії", - сказав він в інтерв'ю для видань міжнародного медіа-концерну ділової інформації Bonnier Business Press (ВВР, Швеція).

Ющенко пояснив, що Україна прагне до конструктивних відносин з усіма іноземними державами, в тому числі і з Росією. "Головне, щоб ці відносини будувалися на основі взаємної поваги, рівноправності і доброзичливості", - сказав він.

За словами Президента, для покращення українсько-російських відносин потрібно посилити прагматичну, ділову складову співпраці. "Економіка, торгівля - завжди кращі порадники, ніж політика, особливо в питанні відновлення загубленої довіри", - сказав він.

Ющенко назвав кілька причин, що привели до виникнення протиріч в українсько-російських відносинах.

"Головною, на мій погляд, стало бажання Росії зміцнити власні позиції у світовому масштабі за рахунок показового" виховання "своїх сусідів. За останні роки ми спостерігали безліч сигналів, які вказували на можливість такого розвитку ситуації, але остаточна демонстрація переходу від слів до дій відбулася минулого літа, коли Росія вирішила розпочати військову інтервенцію проти Грузії ", - сказав він.

Іншою причиною Ющенко назвав різні суспільно-політичні моделі розвитку, які обрали Україна і Росія. "І тому деякі, абсолютно технічні, питання взаємин стали надмірно політизуватися нашими російськими колегами. Це і питання узгодження ринкової орендної плати за тимчасове перебування російського флоту на території України, і питання демаркації кордонів. Заодно, малопродуктивні дискусії стали розвертатися навколо історичних, культурних, мовних і інших гуманітарних питань, дуже важливих для незалежної і суверенної України ", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання про роль особистих стосунків у політиці, Ющенко сказав: "Що стосується особистих стосунків між людьми, то вони важливі в будь-якій сфері діяльності. Але за моїм переконанням, особиста дружба між високими політиками можлива лише тоді, коли вона не вступає в протиріччя з національними пріоритетами держав ".

Як повідомлялося, представники української влади, які підписали газові угоди з Росією, відповідатимуть за свої дії, заявив Ющенко, який вважає домовленості з Газпромом невигідними для Києва.

Ющенко переконаний, що технічні консультації на урядовому рівні про отримання кредиту від Росії є продовженням "бездарної політики" уряду і в жодному випадку не повинні вестися в таємному режимі.

Комуністична партія має намір провести акцію протесту Ющенко - валіза - Америка! 10-23 лютого.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK