Ющенко запитав КС, як замінити міністрів

Ющенко запитав КС, як замінити міністрів
Фото Миколи Лазаренка

Сьогодні Президент звернувся до КС щодо необхідності роз'яснення відповідних статей Конституції, повідомила заступник глави Секретаріату Президента - Представник Президента в КС Марина Ставнійчукк.

Вона нагадала, що 16 грудня 2008 року в парламенті було оголошено про створення коаліції. Після цього, зазначила Ставнійчук, за конституційною процедурою коаліція повинна була запропонувати кандидатуру прем'єра і членів уряду.

Однак, сказала представник Ющенко, цього не сталося, і сьогодні, через два місяці, постало питання про заміну окремих членів уряду.

У зв'язку із цим Ставнійчук нагадала, що після внесення змін до Конституції в тексті Основного Закону з'явився такий термін, як "парламентська коаліція". Причому, за її словами, безпосередньо з фактом формування коаліції пов'язана процедура формування уряду.

Зокрема, наголосила Ставнійчук, Конституція уповноважує парламентську коаліцію після її створення внести на розгляд Президента кандидатуру прем'єр-міністра, а прем'єр-міністру - кандидатури міністрів.

Вона також нагадала, що в березні 2008 року Конституційний суд у своєму рішенні визнав залежність формування уряду від факту формування коаліції.

Таким чином, за словами заступника глави Секретаріату Президента, після формування нової коаліції в грудні минулого року, а також у зв'язку із сьогоднішніми намірами ротації окремих міністрів виникає необхідність роз'яснення Конституційним судом механізму такої ротації.

Ставнійчук також підкреслила, що Президент просить КС розглянути це питання як невідкладне.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK