Зарубінський: Секретаріат Ющенка провокує обурення у Раді

Зарубінський: Секретаріат Ющенка провокує обурення у Раді
newsru.ua

Про це Зарубінський сказав на засіданні сьогоднішньої погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту, коментуючи заяву заступника керівника Секретаріату Президента, представника глави держави в Конституційному суді України і ЦВК Марини Ставнійчук.

Він зазначив, що "новий виток напруженості навмисне провокується представниками відповідного інституту". За словами Зарубінського, Ставнійчук "публічно дезорієнтує та вводить в оману громадськість і громадську думку стосовно нашої роботи".

Депутат зазначив, що мова йде про чергове подання Президента України до Конституційного суду щодо необхідності внесення на затвердження ВР кандидатури прем'єр-міністра в разі створення коаліції. Зарубінський вважає, що таке подання, можливо, сподівається на чергове "обурення у Верховній Раді".

За словами депутата, усім зрозуміло, що новий прем'єр обирається в тому випадку, коли подав у відставку попередній, або коли Кабінету міністрів України було висловлено недовіру.

Нагадаємо, 13 лютого Ставнійчук повідомила, що Президент України звернувся із поданням до КС з проханням розтлумачити конституційний механізм заміни окремих членів уряду. Вона нагадала, що 16 грудня 2008 року в парламенті було оголошено про створення коаліції, і зазначила, що згідно із конституційною процедурою, після цього коаліція повинна була запропонувати кандидатуру прем'єра і членів уряду. Однак, за її словами, цього не сталося, і сьогодні, через два місяці, виникло питання заміни окремих членів уряду.

У зв'язку з цим представник Ющенка нагадала, що після внесення змін до Конституції в тексті Основного Закону з'явився такий термін, як "парламентська коаліція". Причому, за її словами, безпосередньо із фактом формування коаліції пов'язана процедура формування уряду. Зокрема, вона зазначила, що Конституція уповноважує парламентську коаліцію після її створення внести на розгляд Президента кандидатуру прем'єр-міністра, а прем'єр-міністру - кандидатури міністрів.

Також Ставнійчук нагадала, що в березні 2008 року КС у своєму рішенні визнав залежність формування уряду від факту формування коаліції. Таким чином, за її словами, після формування нової коаліції в грудні минулого року, а також у зв'язку із сьогоднішніми намірами ротації окремих міністрів з'являється необхідність для роз'яснення Судом механізму такої ротації.

Ставнійчук також підкреслила, що Президент просить КС розглянути це питання як невідкладне. Раніше Ющенко звернувся до КС через норми бюджету про рефінансування НБУ, а також попросив Суд розтлумачити, чи має Рада право звільняти главу НБУ. Крім того, Президент звернувся до КС стосовно звуження права громадян на працю.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK