Тимошенко хоче встановити два тури виборів мера тільки в Києві

Тимошенко хоче встановити два тури виборів мера тільки в Києві
tymoshenko.com.ua

Про це вона заявила сьогодні на зборах Асоціації міст України та громад, коментуючи провал у парламенті законопроекту про введення системи двох турів на виборах мерів.

Прем'єр зазначила, що сьогодні в Києві відбуваються негативні тенденції, які, на жаль, згодом поширюються на всю Україну.

Тому Тимошенко вважає, що якщо не пройшов закон про вибори мерів у два тури по всій Україні, то було б доцільно ввести подібну систему хоча б для Києва.

Також прем'єр висловилася за те, щоб мери міст обиралися, як і міські ради, на 5 років замість чотирьох.

"Тому пропоную той законопроект, який пропонував вибори всіх мерів у два тури, переробити на вибори у два тури для Києва і поставити на цьому крапку ... Я повністю розділяю позицію щодо того, що якщо усіх обирають на п'ять років, то потрібно і органи місцевого самоврядування обирати на п'ять років. Бо, чесно кажучи, дістали ми вже людей і черговими, і позачерговими виборами, у період кризи це має особливе значення - нерозхитування ситуації", - сказала Тимошенко.

При цьому вона висловила впевненість у тому, що вибори Президента України відбудуться в січні 2010 року.

"У січні в Україні будуть президентські вибори, які точно відбудуться. Я сподіваюся на це. Але, водночас, не можна в ці важкі кризові часи смикати країну і розхитувати усіма виборами по вертикалі", - сказала прем'єр-міністр.

Нагадаємо, 17 лютого Верховна Рада не підтримала в першому читанні проект Закону Про внесення змін до закону України Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

За проект проголосували 218 із 439 народних депутатів, зареєстрованих у залі.

Даним законопроектом передбачалося ввести мажоритарну виборчу систему. Крім того, передбачалося, що обраним міським головою можна вважати кандидата, який набрав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо в першому турі жоден кандидат не набрав більше 50% голосів виборців, то проводиться другий тур голосування, в ході якого виборці голосуватимуть за одного із двох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів у першому турі.

За даний законопроект не голосували у повному складі фракції Партії регіонів та КПУ. Від фракції БЮТ за проект проголосували 146 народних депутатів, НУ-НС - 54. Від Блоку Литвина за проголосували 18 із 20 народних депутатів.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK