Огризко: Міністр, який захищає інтереси держави, прем'єру не потрібен

Огризко: Міністр, який захищає інтереси держави, прем'єру не потрібен
livejournal.com

"Із гіркотою та розчаруванням сприйняв документ фракції БЮТ з приводу рішення Верховної Ради від 3 березня цього року. У ньому усе перевернуто догори дном. Реальні зовнішньополітичні результати названі недоліками, разом із тим спроби стримати розвал єдиної лінії у зовнішній політиці кваліфіковані як дискредитація уряду", - йдеться у зверненні Володимира Огризка, переданому прес-службою Міністерства закордонних справ України.

Огризко зазначає, що досягнуто відчутних зрушень у політиці євроінтеграції. "Ми лише мріяли про можливість розпочати процес реального інтегрування до ЄС. І рішення Саміту ЄС - Україна у Парижі є переконливим доказом цього. Буде підписано Угоду про асоціацію. Розпочата робота над угодою про зону вільної торгівлі і про безвізовий режим для українських громадян", - сказано у зверненні. За словами Огризка, українські дипломати минулого року заклали усі підстави для майбутнього успіху.


"Питання лише у тому, чи не завалить тепер головний євро інтегратор Кабміну те, що повинні швидко і ефективно зробити вдома. Це ж не про концепції та комунікації філософувати і антипрезидентські статейки деяким наївним європейським політикам підсовувати. Або про НАТО. Просто сльози розчулення навертаються на очі. БЮТ раптом заговорив про любов до НАТО? Щось велике у лісі народилося?! А чому ж прем’єр та її відданий заступник весь минулий рік постійно дискредитували Україну, уряд і самих себе, повторюючи в один голос на всіх своїх міжнародних зустрічах, що Україна не хоче до НАТО, а підпис прем'єра під відомим листом - це якесь прикре непорозуміння. І навіть, незважаючи на такий "палкий патріотизм" керівників уряду, українській дипломатії все ж таки вдалося досягти головного: Україну приймуть у НАТО.

Сьогодні маємо інструмент практичного наближення і вступу до НАТО - річну національну програму. Продемонструємо результат - не потрібні будуть інші формальності", - заявив Огризко.

Із іронією він запитує: "Чи зможемо її (національну програму) виконати із таким фінансуванням, яке фактично знищує Збройні сили України, а зовнішньополітичне відомство залишає у ролі жебрака? Не варто забувати, що зроблено це свідомо. І зрозуміло, ким".

Огризко зазначає, що із самого початку створення коаліції був узятий курс на розвал єдиної зовнішньополітичної лінії України, чим завдано непоправної шкоди авторитету держави.

"Неодноразово відчував це на собі під час контактів з іноземними колегами, намагаючись хоч якось зберегти обличчя країни. Але кожен новий місяць підтверджував - мова йде про розвиток партійної зовнішньої політики БЮТ, паралельно - державної.

Це не просто нонсенс. Це підрив основ самої державності. Це порушення Конституції та законів України. Тут уже йдеться не про вибачення, а про відповідальність. Чи можна вести переговори без директив? Чи можна не виконувати затверджені Главою держави вказівки? Чи можна не допускати українських послів або заступників міністра до участі у міжнародних зустрічах і переговорах? Чи можна не інформувати про їх підсумки? Чи можна робити заяви про рішення конституційного органу - РНБОУ, яких він не брав, і лихоманити таким чином пів-Європи. А потім пред'являти звинувачення у всіх гріхах МЗС, яке лише намагався применшити заподіяну цими заявами шкоду. Та ще й примушують за це вибачатися. Вища ліга цинізму", - заявив Огризко.

Крім того, він назвав такі дії дискредитацією не тільки уряду, але і самої держави.

Також Огризко запевнив, що як міністр діяв завжди у рамках повноважень і закону, намагався своєю роботою наблизити дві важливі речі - вступ до НАТО та ЄС.

"Голосування 3 березня чітко продемонструвало, що міністр, який захищає інтереси своєї держави, прем'єру насправді не потрібен", - сказав він, додавши, - "завершуючи свою роботу на посаді міністра, хочу висловити членам фракції Наша Україна, багатьом бютівцям, які і в ці дні висловили мені свою підтримку та солідарність, депутатам із фракції Литвина свою вдячність за їхню державну позицію, за допомогу МЗС у його діяльності".

Він також подякував членам уряду за співпрацю та розуміння. "Разом ми зробили багато корисних справ. Але продовження роботи при такому керівництві Кабміну вважаю для себе неможливим. Навіть, при вибаченні з його боку. Тому звернувся до Президента України із проханням не вносити мою кандидатуру на посаду Міністра закордонних справ України до складу цього уряду. Адже, врешті, це не останній уряд у нашій історії? ", - сказано у зверненні.

Учора, 4 березня, фракція БЮТ заявила, що ладна проголосувати за повернення Володимира Огризка на посаду глави МЗС, якщо він вибачиться перед прем'єр-міністром Юлією Тимошенко "за дії,котрі завдали шкоди репутації уряду".


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK