ЗМІ: У найближчі роки Україну накриє хвиля нелегальних мігрантів

ЗМІ: У найближчі роки Україну накриє хвиля нелегальних мігрантів
4post.com.ua

Мова йде про те, що в країні почнуть осідати потенційні біженці з Азії та Африки, які нині використовують Україну як проміжний пункт на шляху в Західну Європу. По-перше, Європейський Союз все щільніше закриває свої кордони для небажаних "гостей", і потрапити туди з кожним роком буде все складніше. По-друге, у Західній Європі настрої щодо вихідців з мусульманських країн стають все більш радикальними, що робить Східну Європу більш привабливою для них.

"... Якщо Європейський Союз доб'ється різкого збільшення ефективності непропуску нелегалів, то ми зіткнемося з тим, що багато з них осядуть у нашій країні", - вважає завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Олексій Позняк.

При цьому Україна на даний час є ледь не єдиною країною регіону, яка до цього часу не задумувалася над проблемою нелегальної міграції, зазначає тижневик Комментарии.

Зокрема, наша держава не має договору про реадмісію з Росією. При цьому, за офіційними даними, понад 80% затриманих нелегалів потрапляють в Україну через "прозорий" українсько-російський кордон.

"Я колись спілкувався з представниками прикордонної служби, вони кажуть, що навіть якщо російським прикордонникам показуєш сліди на снігу, вони все одно на це не реагують", - сказав Позняк.

Водночас, договір про реадмісію Київ підписав з усіма західними сусідами, зокрема, з Польщею та Словаччиною, через які проходять основні потоки нелегальної міграції з України. До того ж, договір про реадмісію з сусідами не підписала Україна, і ЄС вигідніше вважати, що нелегал прибув із України.

Іншими словами, підсумовує тижневик Комментарии, в Україну відправляють майже всіх, кого спіймали поблизу східного кордону ЄС. Незважаючи на всі очевидні виклики, у 2006 році в Україні знову - вже в сьомий раз - ліквідували Державний комітет з питань міграції.

З іншого боку, зазначає тижневик, проблему незаконної міграції Україна могла б повернути собі на користь, якщо б цілеспрямовано займалася міграційною політикою. Адже, з економічної точки зору, в найближчі роки Україні просто необхідно залучати робочу силу з-за кордону. Кількість непрацездатного населення в країні незабаром може перевищити кількість працюючих. І для збереження соціальних стандартів необхідно буде залучати працездатне населення з більш бідних країн.

"... вже час починати думати про залучення в Україну мігрантів з країн, що розвиваються. Починати потрібно з невеликих контингентів, адже при низькій швидкості залучення успішність інтеграції набагато вища", - вважає Позняк.

За розрахунками експертів, якщо брати тільки демографічний критерій, то, щоб компенсувати зменшення кількості населення, Україні необхідно залучати в країну близько 340 тис. осіб щорічно.

Зараз в Україні, за даними ООН, знаходяться 6,7 млн. нелегальних мігрантів, хоча Позняк правдоподібною цифрою вважає кілька сотень тисяч.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK