Самооборона заявила про намір Балоги приватизувати палац Шенборна

Самооборона заявила про намір Балоги приватизувати палац Шенборна
focus.in.ua

"Слідом за замком Паланок нависла небезпека над палацом графа Шенборна", - повідомила сьогодні Народна Самооборона.

Громадський рух проінформував, що 23 травня минулого року Закарпатська обласна рада, не маючи на даний палац жодних прав, прийняла рішення про передачу палацу в комунальну власність Чинадіївській сільській раді Мукачівського району.

"І це незважаючи на те, що бюджет Чинадіївської сільської ради на 2009 рік становить 120 тисяч гривень, з яких 80% субвенцій із державного бюджету. Як може сільська рада утримувати цей замок, якщо коштів не вистачає навіть на виплату заробітної плати працівникам?", - зазначила Самооборона.

Прес-служба НС наголосила, що зроблено все, щоб потім, через відсутність фінансування, сільська рада відмовилася від утримання замку і виставила його для приватизації або передачу в оренду.

"Усі закарпатці знають про те, що за даним проектом стоїть глава Секретаріату Президента України Віктор Балога і його брат - перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Балога, які хотіли розмістити в цьому замку власні маєтки", - заявила Самооборона.

23 вересня 2008 року, також поінформували в НС, Закарпатська ОДА зверталася до Господарського суду Закарпатської області з позовом до санаторію Карпати про усунення перешкод у використанні майнового комплексу будівель палацу замку Шенборна.

"Дані кроки Закарпатської влади, яка вже давно знаходиться під контролем клану Балог, виходять не тільки за межі правового поля, але й здорового глузду, і не приборкується центральною владою у місті Києві", - наголосила Самооборона.

У даній ситуації, зазначила НС, своє вагоме слово повинні сказати Федерація профспілок України і Президент України, який мовчки спостерігає за спробою своїх підлеглих прибрати історичну спадщину України.

Народна самооборона нагадала, що мисливський палац графів Шенборнів побудував граф Бугейм Шенборн у 1890-1895 роках. Він - один із найкрасивіших серед усіх збережених замків Східної Європи.

Будівля має 365 вікон - відповідає кількості днів у році, 52 кімнати - кількості тижнів, 12 входів - кількості місяців. Кожна деталь замку - чи то димар, чи то вежа - не просто виконують свої функції, але і є прикрасою будівлі. Двері входів та вікна над ними прикрашено вітражами на біблійну тематику. Над самою будівлею - 4 величні вежі різних форм. Озеро на території палацу було викопано у формі тодішньої Австро-Угорської імперії.

У 1945 році замок було реорганізовано у будинок відпочинку, а в 1958-му, після відвідин Микити Хрущова, на його базі було відкрито перший в Україні кліматологічний санаторій Карпати, який спеціалізувався на лікуванні серцево-судинних захворювань. Санаторій є власністю Федерації профспілок України.

Нагадаємо, 11 лютого член депутатської групи Народна самооборона у Верховній Раді Геннадій Москаль звернувся з депутатськими зверненнями до прем'єра та генпрокурора з вимогою створити комісію для з'ясування ситуації навколо Мукачівського замку Паланок, скасувати конкурс на його оренду і терміново передати замок у держвласність.

9 жовтня минулого року Мукачівська міськрада прийняла рішення про передачу в оренду приміщення замку в довгострокову оренду ТОВ Високий замок, зареєстрованому в Мукачевому. Засновниками цього ТОВ є Оксана Балога (дружина голови Секретаріату Президента Віктора Балоги), Марина Петівка (дружина Василя Петівки, двоюрідного брата Балоги, екс-мера Мукачева), Мирослава Токар (дружина Токаря, голови Мукачівської РДА).

Наприкінці січня цього року мер Мукачево повідомив, що сім'я Балог відмовилася від оренди Мукачівського замку. Після цього Мукачівська міська рада оголосила новий конкурс на довгострокову оренду частини приміщень замку - пам'ятки архітектури ХІV-ХVІІІ століть.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK