Ъ: Проведення Дня Європи в Києві опинилося під загрозою зриву

Ъ: Проведення Дня Європи в Києві опинилося під загрозою зриву
hortytsia.ru

Співрозмовники Ъ-Україна в МЗС заявили, що проблеми викликано розбіжностями між Єврокомісією і керівництвом Київської міської держадміністрації, і зазначають, що відміна свята в столиці завдасть серйозної шкоди іміджу країни.

Про проблеми, що виникли при організації Дня Європи в столиці, повідомив співрозмовник газети в КМДА. "Усі попередні роки День Європи фінансував Євросоюз. У цьому році вони повідомили нам, що тепер кошти потрібно виділити з київського бюджету", - розповіло джерело видання в Київміськадміністрації. У представництві Єврокомісії газеті заявили, що не коментують підготовку святкування у столиці.

Водночас, у координаційному бюро європейської та євроатлантичної інтеграції при Кабінеті міністрів, що також бере участь у попередніх переговорах, підтвердили наявність певних проблем. "Переговори щодо спірного питання тривають. На цьому тижні у нас буде зустріч з керівництвом КМДА, на якій, я сподіваюся, всі суперечливі моменти буде вирішено", - заявив керівник бюро Вадим Трюхан.

У Київській міськдержадміністрації газеті Ъ-Україна офіційно підтвердили, що не мають наміру виділяти кошти для проведення свята. "Швидше за все, це буде робити Єврокомісія", - заявив начальник відділу міжнародного співробітництва КМДА Тарас Голота.
"Головним організатором святкування будуть структури Євросоюзу. Ми ж візьмемо на себе забезпечення організаційних моментів - будемо перекривати вулиці і тому подібне", - розповіли газеті в апараті заступника голови КМДА Сергія Рудика, який курирує підготовку до Дня Європи.

У МЗС заявили, що розбіжності між Єврокомісією і владою Києва можуть серйозно зашкодити іміджу України".

"Провести День Європи потрібно обов'язково. У КМДА кажуть, мовляв, європейське село ми організуємо, а оплата установки сцени, концерту та інших витратних заходів - це без нас. Але МЗС не може самостійно замовляти ці послуги. Єврокомісія повідомила нам, що теж не хоче цього робити. Таким чином, витрати повинна взяти на себе КМДА, іншого варіанту я не бачу", - розповів один із співрозмовників газети.

Вартість проведення Дня Європи в Києві поки залишається невідомою, але з досвіду минулих років можна припустити, що на це буде потрібно кілька сотень тисяч гривень. Варто зазначити, що в 2008 році значний внесок у фінансування заходу внесли спонсори, однак цього разу питання їх участі поки що не вирішено.

"Поточна економічна ситуація змушує нас дещо корегувати плани. Що ж до фінансування Дня Європи, то рішення ще не прийнято", - заявила Ъ-Україна прес-секретар компанії СКМ, яка в 2008 році виділила 50 тисяч євро, Анна Терехова.

Водночас, в інших містах України, зокрема в Тернополі, де в цьому році також відбудеться День Європи, переговори з ЄК проходять набагато успішніше.

Як відомо, щорічний День Європи проводиться в Україні з 2003 року в третю суботу травня за підтримки МЗС і київського представництва Єврокомісії. У 2009 році святкування, крім Києва, має відбутися в Тернополі, Кривому Розі, Полтаві, Сімферополі, Луцьку та Івано-Франківську.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK