СБУ затримала вченого, який намагався вивезти з України держтаємницю

СБУ затримала вченого, який намагався вивезти з України держтаємницю
autocentre.ua

Як повідомили у прес-центрі СБУ, при спробі вивозу за кордон матеріалів, що становлять державну таємницю, в міжнародному аеропорту Бориспіль співробітники спецслужби затримали працівника однієї зі столичних досвідчених організацій.

Відлетівши у закордонне відрядження у складі української делегації, науковий працівник намагався вивезти таємні документи. Серед особистих речей зловмисник сховав флеш-карти з нотатками і знімками друкованих аркушів досліджень, і компакт-диски з інформацією технічного характеру.

Фахівці Державної служби експертного контролю встановили, що вилучені наукові матеріали відносяться до категорії технологій подвійного призначення - можуть бути використані як для цивільних, так і військових потреб. Відповідні відомості становлять державну таємницю, їх передача та реалізація іноземній стороні здійснюється лише з дозволу державних органів через підприємство Укрспецекспорт.

Кримінальну справу розслідувало ГУ СБУ в Києві та Київській області за ч.1 статті 333 Кримінального кодексу України (порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, які підлягають державному експортному контролю).

На закритому засіданні Апеляційний суд Київської області визнав підсудного винним. У зв'язку з щиросердним каяттям і співпрацею зі слідством, 67-річного вченого у місця позбавлення свободи не відправили, повідомили в прес-центрі СБУ.

Як повідомлялося, співробітники української контррозвідки запобігли спробі незаконної передачі іноземній спецслужбі документів, які містили державну таємницю, повідомили в СБУ України.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK