Ющенко попросив ВР прискорити розгляд питання про вибори за відкритими списками

Ющенко попросив ВР прискорити розгляд питання про вибори за відкритими списками
intersvoboda.com

За його словами, українському політикуму в цьому питанні потрібно прийняти зважений комплексний підхід для того, щоб мати якусь визначеність.

Литвин вважає за необхідне провести в парламенті зустріч Президента, представників уряду і лідерів фракцій для вирішення цього питання.

"Давайте визначимо дату, коли ми можемо провести такий захід", - сказав голова ВР, звертаючись до учасників засідання.

Його заступник Микола Томенко, коментуючи цю ініціативу, також виступив за внесення змін до виборчого законодавства щодо запровадження відкритих виборчих списків.

За словами Томенка, політична еліта і політичні партії повинні виправити помилки п'ятирічної давнини щодо оновлення виборчого законодавства. Він зауважив, що на сьогодні модно говорити про необхідність введення відкритих списків, водночас не модно згадувати, як приймався закон щодо виборів народних депутатів, який ввів систему закритих списків.

"Цей закон був прийнятий рівно 5 років тому, у березні 2004 року, у другому читанні і навколо нього велася значна дискусія", - сказав віце-спікер.

При цьому Томенко зауважив, що всі сьогоднішні прихильники відкритих списків, починаючи від голови Секретаріату Президента Віктора Балоги і закінчуючи Литвиним, тоді не підтримали ідею відкритих списків. Зокрема, зауважив Томенко, ідею, коли виборець, вибираючи певну політичну силу, міг одночасно голосувати і за конкретного кандидата, підтримали лише 111 народних депутатів.

Серед них 70 депутатів від фракції Наша Україна, 17 - СПУ, 1 - від Партії регіонів, 1 - від КПУ. Не підтримали цю ініціативу фракції БЮТ, НДП, групи Демініціативи і народовладдя. При цьому тільки 110 народних обранців, нагадав Томенко, підтримали його ініціативу щодо того, щоб 5 з 10 депутатів кожної десятки виборчого списку були висуванцями регіональних партійних органів.

"Також активно дебатується тема необхідності оновлення парламенту, яка обговорювалася і 5 років тому, дуже модна", - сказав заступник голови ВР. У зв'язку з цим він нагадав, що не було підтримано його пропозицію щодо того, що одна і та ж людина не може бути депутатом більше двох скликань поспіль.

Ця ідея знайшла підтримку лише 157 народних обранців, серед них 91 - від Нашої України, 44 - від Партії регіонів, 5 - від СПУ та 3 - від БЮТ.

"Те, що сьогодні необхідно повернути відповідальність депутатів перед виборцями, стає очевидним не тільки для суспільства, але і для політичної еліти", - запевнив Томенко.

При цьому він додав, що відкриті списки варто було б запровадити не тільки для виборів у Верховну Раду, але і для виборів депутатів обласних і районних рад. Що ж стосується виборів сільських, селищних і міських рад, то, на думку віце-спікера, необхідно розглянути можливість відновлення мажоритарної системи, де своїх кандидатів будуть висувати політичні партії.

Нагадаємо, 11 березня глава Секретаріату Президента Віктор Балога заявив, юридичні служби Секретаріату за дорученням Віктора Ющенка розробляють пропозиції щодо зміни законодавства про вибори в парламент, обласні, міські та районні ради, які передбачають введення голосування за відкритими списками кандидатів. При цьому він зазначив, що БЮТ ховається від виборців.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK