СБУ обновила список прізвищ організаторів Голодомору

СБУ обновила список прізвищ організаторів Голодомору
golodomor.org.ua

Про це повідомили у прес-службі СБУ.

Згідно з повідомленням, встановлено прізвища 136 осіб, які приймали рішення, які призвели до загибелі мільйонів людей. Загалом у перелік внесені: 19 керівників ВКП (б) і вищих органів радянської влади, ОГПУ і ГПУ УРСР, 8 керівників ДПУ обласного та районного рівнів, 33 начальники секретно-політичних, економічних та оперативних відділів та їх заступників, 59 районних уповноважених, оперативні уповноважені та їхні помічники, 17 прокурорів та їхні заступники.

"Виявлені і розсекречені документи про Голодомор 1932-1933 років в Україні відтепер стали загальнодоступними. Вони повинні допомогти встановити конкретних винуватців геноциду українського народу", - сказано в заяві СБУ.

Як зазначив голова СБУ Валентин Наливайченко, винесення справедливого вироку українським правосуддям і світовою громадськістю є необхідним, з огляду на моральний обов'язок перед жертвами Голодомору.

"Це буде свідчити про невідворотність покарання за злочини проти людства, про подолання в Україні важкого спадку тоталітарного минулого. Засудження злочинних дій тоталітарного режиму сприятиме утвердженню завоювань національно-демократичного та визвольного руху багатьох поколінь українців, відновлення історичної справедливості, розвитку громадянської свідомості", -- говориться у заяві СБУ.

Як повідомлялося, Президент України Віктор Ющенко підписав указ про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні.

Активісти молодіжного руху Местные провели у понеділок акцію протесту у вигляді театралізованого дійства з пародією на Ющенка біля українського посольства в Москві проти відкриття музею Голодомору в Севастополі на початку березня.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK