Закон про ТСК вступив у силу

Закон про ТСК вступив у силу
img.utro.ua

Текст закону опубліковано в офіційному виданні Ради газеті Голос України.

Відповідно до закону, тимчасові спеціальні комісії створюються для підготовки і попереднього розгляду питань, тимчасові слідчі комісії створюються Радою у випадку, якщо за це проголосувало щонайменше 150 депутатів для розслідування питань, які становлять суспільний інтерес.

Як повідомляється, законом передбачається, що слідчі комісії можуть створюватися з правом допиту свідків і без такого права в залежності від фактів і обставин, що підлягають розслідуванню.

Члени слідчої комісії здійснюють перевірки фактів, обставин як в місцях їх виникнення, так і шляхом запиту відповідних документів та матеріалів, отримання свідчень, пояснень.

Відповідно до закону, до складу таких комісій не можуть входити депутати, спеціальні прокурори та спеціальні слідчі, які мають відношення та інтерес до осіб та фактів, щодо яких проводиться розслідування.

У законі визначено, що термін діяльності спеціальної слідчої комісії, яка згідно зі статтею 111 Конституції проводить розслідування обставин щодо вчинення Президентом державної зради або іншого злочину, не може перевищувати трьох місяців.

Також, в разі прийняття парламентом рішення про звинувачення Президента, діяльність такої комісії продовжується на період до завершення розгляду процедури імпічменту.

При прийнятті рішення про звинувачення Президента комісія повинна підготувати пропозиції щодо проекту постанови про звернення Ради до Конституційного Суду для отримання висновку про дотримання конституційної процедури розслідування справи про імпічмент, а також про звернення Ради до Верховного Суду для отримання висновку про те, що дії Президента мають ознаки державної зради або іншого злочину.

КС і Верховний Суд невідкладно розглядають звернення парламенту і не пізніше 15-денного терміну з дня направлення до них такого звернення подають Раді відповідні висновки.

До складу комісії входять депутати з урахуванням принципу пропорційного представництва фракцій, спеціальний прокурор і 3 спеціальних слідчих.

Як повідомлялося, 15 січня 2009 року ВР прийняла Закон Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію та тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK