Тігіпко: Україна, безумовно, потребує допомоги з боку ЄС і США

Тігіпко: Україна, безумовно, потребує допомоги з боку ЄС і США
podrobnosti.ua

"Сьогодні Україна, безумовно, потребує допомоги з боку ЄС та США, у першу чергу для того, щоб стабілізувати банківський сектор", - сказав Тігіпко під час свого виступу на міжнародній конференції Куди йде Європа? Горизонти нової архітектури безпеки на континенті, що відбувається сьогодні у Києві.
 
На його переконання, поки не буде досягнуто стабільності у банківському секторі, неможливо буде допомогти економіці. "Ми будемо завжди перед загрозою, що фінансова криза перетікає в економічну, економічна може перетікати в бюджетну, а бюджетна може перерости і в політичну кризу", - сказав він.

Говорячи про нову архітектуру безпеки, Тігіпко висловив думку, що НАТО на найближчі 10-15 років залишиться ключовою структурою гарантій європейської безпеки. Він зазначив, що в Україні хотіли б бачити більш активний прогрес у відносинах з НАТО, однак застеріг, що форсувати цю тему недоцільно з двох причин: Україна не готова до вступу в НАТО, і Альянс не готовий прийняти Україну до свого складу.

"Це питання роз'єднує нас, українців, це питання не має єдиної узгодженої позиції європейців, але мені здається, що вступ та співробітництво потрібно чітко розділити. Там, де ми не можемо сьогодні говорити про чіткі перспективи вступу, потрібно більш активно співпрацювати ", - вважає Тігіпко.

Він також вважає доцільним "перезавантажити" відносини зі США: "Я добре пам'ятаю, якийсь поштовх, який стимул був для України, коли ми проводили консультації у рамках Комісії Кучма-Гор, щось схоже, мені здається, було б доцільно ініціювати сьогодні" .

Також, на його переконання, в умовах нинішньої фінансової кризи Україні надзвичайно важливо мати підтримку США. "Їх підтримка буде нам потрібна в міжнародних фінансових організаціях", - зазначив політик.

Крім того, він наголосив, що певного прагматизму потребують і відносини з Росією, яка є другим після ЄС економічним партнером України. Він вважає, що без Росії побудувати ефективну систему європейської безпеки неможливо. На думку Тігіпка, Україні слід відмовитися від "крайнощів" у відносинах з Росією.

"Те, що сьогодні для мене безперечно, - нам потрібно відмовитися від крайніх позицій з Росією: з одного боку, іноді заяви політиків на грані здачі національних інтересів України, з іншого боку - несприйняття будь-якої ініціативи, яка йде в сторону відносин Україна-Росія" , - сказав він.

Крім того, Тігіпко зазначив, що сьогодні Україна швидкими темпами наближається до створення зони вільної торгівлі з ЄС, але за останні роки мала мало ініціатив щодо торгівлі з РФ. У зв'язку з цим він нагадав, що Україна має зону вільної торгівлі з РФ, але в її рамках існує багато обмежень. "Якщо б ці дві ініціативи накласти і працювати паралельно зі створення зони вільної торгівлі без виключень з РФ і по створенню зони вільної торгівлі з ЄС, ми б мали цікаву ситуацію", - сказав він.

Нагадаємо, 23 березня Сергій Тігіпко висловив готовність увійти в уряд Тимошенко і працювати над стабілізацією економічної ситуації.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK