Ъ: Конституція не підходить Віктору Ющенку за всіма статтями

Ъ: Конституція не підходить Віктору Ющенку за всіма статтями
president.gov.ua

Учора Президент України Віктор Ющенко виступив із щорічним посланням до Верховної Ради. У своєму останньому зверненні до депутатів перед президентськими виборами 2010 року він представив новий проект конституції, що передбачає створення двопалатного парламенту і урізування президентських повноважень у питаннях призначення прем'єра і членів Кабміну. Однак, запропонована Президентом сама радикальна реформа політичної системи України, судячи з усього, не відбудеться - провідні фракції її не підтримають.

Востаннє із зверненням до Верховної Ради Віктор Ющенко виступав у 2006 році. У 2007-2008 роках його виступу завадила політична криза, що в першому випадку закінчилася позачерговими виборами, у другому - протистоянням Президента з прем'єром Тимошенко.

Учорашній виступ Глави держави також був під загрозою зриву. Партія регіонів пригрозила заблокувати трибуну, вимагаючи внести в Раду пакет антикризових законопроектів. Однак, цю погрозу так і не реалізували.

Виступ Віктора Ющенка депутати слухали мовчки, лише одного разу висловивши гучне невдоволення його промовою. "Я пропоную перейти до двопалатного парламенту з одночасним зменшенням загальної чисельності народних обранців", - заявив Віктор Ющенко, викликавши невдоволений шум як регіоналів, так і депутатів від Блоку Юлії Тимошенко. У цьому шумі потонули слова Президента про те, що "державі необхідний парламент європейського зразка - Національні збори України, що буде поєднувати в собі політичне і територіальне представництва". Голові Верховної Ради Володимиру Литвину довелося кілька разів закликати депутатів до спокою.

Зрештою, головне було попереду. Уже на завершення свого виступу Віктор Ющенко сказав: "Я маю честь передати голові Верховної Ради проект оновленої конституції України, що прошу розглянути невідкладно". Незабаром після цього проект змін було оприлюднено на сайті Президента. Його по праву можна вважати практично переписаною конституцією. Віктор Ющенко вніс зміни практично у всі статті конституції, включаючи преамбулу.

Нинішній парламент планується розділити на дві частини. Нижня палата - "палата депутатів" - повинна складатися із 300 депутатів, які обираються на чотири роки. Верхня палата - "сенат" - по три сенатори від Автономної Республіки Крим, кожної області, Києва і "міст, які прирівняно за статусом до області", які обираються на шість років. При цьому Президент пропонує кожні два роки оновлювати третину обраних сенаторів, а частину сенаторів зробити довічними.

Змінюється і коло повноважень органів влади. Так, Віктор Ющенко пропонує закріпити за нижньою палатою право приймати закони, але набувати чинності вони можуть тільки після схвалення верхньою палатою. Ще одна важлива зміна, яку пропонує Віктор Ющенко, - відмова від процедури висування кандидатури голови уряду. Тепер право рекомендувати цю кандидатуру Президент пропонує закріпити за тією партією, яка має більшість мандатів депутатів нижньої палати.

Крім того, коментарі головних політичних гравців, які пролунали вчора, зводилися до обговорення питання про те, чи треба вводити в Україні двопалатний парламент. "Сьогодні ми фактично почули останній виступ Президента Ющенка в Раді, бо вже в наступному році буде виступати інший Президент", - заявив лідер Партії регіонів Віктор Янукович. За словами пана Януковича, перехід до двопалатного парламенту необхідно готувати, однак поки що Україна до такого кроку не готова.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, яка була в залі, також негативно оцінила пропозицію Віктора Ющенка. "Двопалатний парламент відповідає федеративному устрою країни. Однак Україна - унітарна країна", - заявила пані Тимошенко.

За Конституцією України, президентські поправки має бути підтримано спочатку в сесійній залі не менш ніж 226 депутатами, потім пройти оцінку в конституційному суді і знову поставлені на голосування, в ході якого за них повинні проголосувати не менше 300 парламентаріїв. Водночас, це виглядає майже нереальним, оскільки Президент Ющенко не має впливу навіть на членів своєї партії Наша Україна, які мають депутатський мандат.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK