Литвин назвав умову для проведення одночасних перевиборів Ради й Президента

Литвин назвав умову для проведення одночасних перевиборів Ради й Президента
intersvoboda.com.ua

Коментуючи сьогоднішню заяву Президента про згоду взяти участь у дострокових президентських виборах, якщо вони будуть проведені одночасно із достроковими парламентськими, спікер зазначив, що у такій ситуації "Президент ухвалює рішення щодо узгодженої дати дострокових виборів ВР", а Верховна Рада "приймає за згодою Президента рішення щодо дострокових виборів Президента України".

За словами Литвина, подібне є необхідним для того, щоб "це була загальна дата, загальна позиція".

Говорячи про можливість прийняття до виборів нового виборчого законодавства, голова ВР зазначив: "Я є прихильником непохитної цивілізованої виборчої системи".

За його словами, "на мітингах виступати простіше, особливо коли розігріють артисти", а під час виборчої кампанії "переконати людей буде важко".

"Відбуватиметься процес, який буде далекий від пункту призначення", - сказав спікер.

Крім того, Володимир Литвин висловив думку, що в умовах кризи недоцільно вносити зміни до Конституції.

"В умовах кризи зміни до Конституції не роблять", і необхідно виконувати чинну Конституцію України, оскільки "усі біди від того, що Конституція тотально ігнорується, а потім усе списують на її недосконалість", - зазначив Литвин.

Водночас, він сказав, що внесення змін до Конституції парламентом залежить від двох основних політичних сил (йдеться про фракції Партії регіонів та БЮТ, оскільки необхідно не менше 300 голосів депутатів).

При цьому спікер зазначив, що немає жодних підстав для того, щоб блокувати процес створення комісії ВР, яка буде займатися підготовкою законопроектів щодо змін до Конституції для розгляду у сесійній залі.

Як сказав Литвин, є деякі застереження, "що ми повинні освятити домовленості та створити фон" для реалізації задумів певних політичних сил.

Як повідомлялося, 1 квітня Верховна Рада призначила чергові вибори Президента на 25 жовтня. У Секретаріаті Президента назвали постанову Ради неконституційною і заявили про намір Віктора Ющенка оскаржити рішення ВР у Конституційному суді. Ющенко оскаржить постанову Ради, як тільки вона набуде чинності.

Водночас, сьогодні, 3 квітня, Віктор Ющенко заявив, що готовий до дострокових президентських виборів, якщо вони будуть проведені одночасно із достроковими парламентськими виборами. У Партії регіонів цю заяву сприйняли як свою перемогу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK