Ющенко хоче віддати Раді своє право призначати міністрів

Ющенко хоче віддати Раді своє право призначати міністрів
president.gov.ua

Про це Президент заявив, виступаючи в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка.

"Не існує єдиного джерела, який би формував уряд і ніс відповідальність за його дії. У нас уряд формують парламент і Президент ... Президент повинен передати своє право часткового формування уряду парламенту", - сказав Ющенко.

Він підкреслив, що таку норму передбачено в проекті Конституції.

Ющенко нагадав, що, згідно із чинним законодавством, Президент висуває кандидатури міністра закордонних справ та міністра оборони.

Президент вважає, що через цю норму, а також через складну політичну ситуацію досі не призначено міністра закордонних справ.

"У нас сьогодні немає призначеного чинного міністра закордонних справ, бо його призначення має такий складний політичний характер і таку систему конфліктів, що в такій системі координат складно Президенту провести кандидатуру міністра закордонних справ", - підкреслив Ющенко.

Він висловив надію на те, що уряд буде формуватися виключно парламентом і буде знято політизацію з питань призначення міністрів закордонних справ і оборони.

Крім того, Ющенко закликав Раду прискорити створення комісії парламенту із розробки проекту змін Конституції.

"Я просив би український парламент якнайшвидше сформувати конституційну комісію, розглянути проект на своєму засіданні, звернутися до нації і провести референдум", - сказав Ющенко.

Він також виступив за те, щоб Рада дала оцінку його проектом Конституції.

Про депутатську недоторканність

Президент також заявив, що наполягає на тому, щоб парламент прийняв закон про депутатську недоторканність.

"Я наполягаю на тому, щоб паралельно зі зміною виборчої системи - переходу на пропорційну систему з відкритими списками - ми відмовилися від депутатської недоторканності", - сказав Ющенко.

Він нагадав, що законопроект про скасування депутатської недоторканності "лежить у парламенті півтора року", однак, за його словами, цей документ "ніхто не збирається приймати".

Ющенко підкреслив, що люди вимагають від влади зняття депутатського імунітету. Глава держави також зазначив, що і народні депутати, і будь-який інший громадянин повинні відповідати перед законом.

Як повідомлялося, сьогодні, 6 квітня, Президент Віктор Ющенко виступає перед студентами Національного університету імені Тараса Шевченка.

31 березня Віктор Ющенко під час звернення до ВР виступив із рядом ініціатив щодо змін до Конституції, що зафіксовано у запропонованому Президентом законопроекті про внесення змін до Конституції.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK