Ющенко і Алієв поспілкувалися тет-а-тет і відкрили засідання Ради Президентів

Ющенко і Алієв поспілкувалися тет-а-тет і відкрили засідання Ради Президентів
Фото Миколи Лазаренка/ Прес-служба Президента
Як повідомили в прес-службі Президента України, у рамках засідання Ради Президентів планується розглянути питання розвитку торгово-економічного співробітництва, перспективи співробітництва між Україною та Азербайджанської Республікою в паливно-енергетичній сфері і заходи з підвищення енергетичної безпеки.

Також йтиметься про співпрацю між Україною та Азербайджаном у військово-технічній і космічній сферах.

На початку зустрічі Президент України Віктор Ющенко дав високу оцінку двостороннім відносинам. "Ми маємо високу динаміку розвитку політичних контактів, відносин на рівні міністерств і відомств, економічних, ділових кіл", - сказав Віктор Ющенко.

Він також зазначив важливість розробки чіткого плану подальшого розвитку співробітництва та висловив надію, що Дорожня карта на 2009-2010 роки, яку заплановано підписати 9 квітня, стане відповіддю на подальший розвиток відносин у цей період.

Зі свого боку, Президент Азербайджану Ільхам Алієв висловив упевненість, що візит Ющенка в Азербайджан сприятиме подальшому розвитку відносин двох країн. Він також дав оцінку двостороннім відносинам як таким, що розвиваються динамічно, і висловив надію, що така тенденція буде зберігатися і надалі.

Офіційна церемонія зустрічі Президента України з Президентом Азербайджану відбулася сьогодні в Президентському палаці в Баку. У церемонії також взяли участь дружини президентів. Військовий оркестр виконав Державні гімни України та Азербайджану. Президенти обійшли стрій воїнів Почесної варти. Після цього відбулося представлення офіційних делегацій двох держав.

Після завершення церемонії відбулася зустріч Ющенка і Алієва у форматі "віч-на-віч". Вони обговорили питання співпраці в енергетичній та військово-технічній сферах, у рамках Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова), питання міжнародної та регіональної безпеки, ініціативу Європейського Союзу Східне партнерство.

Космос, ГУАМ і СНД

Крім того, в інтерв'ю азербайджанській газеті Дзеркало Віктор Ющенко заявив, що Україна і Азербайджан мають намір домовитися про співробітництво у сфері дослідження та використання космосу в мирних цілях. "За результатами вже проведеної роботи ми підписуємо двосторонню угоду про співробітництво в галузі дослідження та використання космосу в мирних цілях", - сказав він.

Президент також висловив сподівання, що після підписання цього документу дві країни негайно приступлять до його практичної реалізації, і зазначив, що Україна розглядає Азербайджан як дуже важливого стратегічногг партнера і надійного союзника.

Також в інтерв'ю Дзеркалу Ющенко зазначив, що вважає перспективним співробітництво в рамках Організації за демократію та економічний розвиток - ГУАМ: "Щодо ГУАМ хочу сказати, що останнім часом відзначається прогрес у становленні і розвитку організації ... у рамках ГУАМ розвиваються важливі інтеграційні процеси, зокрема, щодо об'єднання транспортного потенціалу країн-членів, поліпшення умов взаємної торгівлі ".

Президент повідомив, що в планах організації є низка інших важливих проектів, зокрема, в соціальній, науковій і гуманітарній сферах.

Крім іншого, в своєму інтерв'ю Ющенко заявив, що головним пріоритетом у подальшому розвитку співробітництва в рамках Співдружності незалежних держав повинна бути економічна складова.
"Я глибоко переконаний, що головним пріоритетом у подальшому розвитку співробітництва в рамках СНД має бути економічна складова. Адже в сучасному світі немає сильнішого фактора для зміцнення відносин між державами, ніж взаємовигідне економічне співробітництво", - сказав Ющенко.

На його думку, перспектива СНД залежить в першу чергу від того, наскільки співробітництво в його рамках буде ефективним інструментом у реалізації національних інтересів кожної країни-учасниці, максимально адаптованим до сучасних умов і мінімально чутливим до перепадів політичної кон'юнктури.

Як повідомлялося, Президент України 9 і 10 квітня перебуває в Азербайджані з офіційним візитом.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK