Через прорив румунського продуктопроводу в Україну потрапили важкі метали

Через прорив румунського продуктопроводу в Україну потрапили важкі метали
northsea.ru

Про це сьогодні повідомили в Державній екологічній інспекції в Закарпатській області.

Як вказується в повідомленні, 16 квітня в результаті прориву напірного трубопроводу на станції очищення шламових вод гірничодобувного підприємства в районі міста Бая Борша (Румунія) відбулося аварійне забруднення річки Секу, притоки річки Цісла. Ця притока, в свою чергу, впадає в річку Вишеу - ліва притока річки Тиси, найбільшої водної артерії Закарпаття.

За інформацією Водного управління Сомеш-Тиса Національної адміністрації Води Румунії міста Клуж-Напока (Румунія), аварійне забруднення в річці Вишеу було виявлено о 10:00 16 квітня. Відстань від місця аварії, за повідомленням екоінспекції, до українсько-румунського кордону (село Ділове, Рахівський район) становить 72 км, тому транскордонне забруднення поверхневих вод досягло межі України дуже швидко - близько 13:00 того ж дня. Інспекція отримала від румунської сторони повідомлення про аварію о 13:30. Обсяги аварійного викиду румунською стороною уточнюються.

Про ситуацію, стверджують у Держекоінспекції Закарпаття, відразу поінформували Мінприроди України, Державну екологічну інспекцію, Закарпатську ОДА, Головне управління МНС в Закарпатській області, Управління СБУ в Закарпатській області, обласну прокуратуру, Верхньо-Тисянську інспекцію охорони навколишнього природного середовища та водного господарства в Угорщині.

У Держеконіспекції Закарпатській області також повідомляють, що рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Закарпатської облдержадміністрації було тимчасово призупинено забір води з поверхневих водозаборів на р. Тиса, зокрема в містах Тячів та Хуст. За станом на 12 годину 17 квітня водопостачання відновлено.

Водночас відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції встановлено постійний контроль за якістю поверхневих вод прикордонної річки Тиса. Відбори і дослідження проб на вміст важких металів здійснюються за 6 створам контролю. "За результатами аналітичних досліджень перевищення концентрації забруднюючих речовин (важких металів, зокрема: цинк, залізо, мідь) встановлено від 2 до 4 разів", - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що Державна екологічна інспекція в Закарпатській області запросила від румунської сторони дані аналітичних досліджень в місці аварійного забруднення р. Вишеу та її приток. Станом на 12:00 17 квітня від Водного управління Сомеш-Тиса Національної адміністрації Води Румунії міста Клуж-Напока (Румунія) не отримано жодних результатів гідрохімічних досліджень.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK