Опитування: Українці більш песимістичні щодо кризи, ніж росіяни

Опитування: Українці більш песимістичні щодо кризи, ніж росіяни
Фото Миколи Лазаренка/ Прес-служба Президента

Результати опитування були оприлюднені сьогодні, 23 квітня, Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД).

Дослідження показало, що 41% українців вважають, що країна входить в кризу, а 46% - що країна знаходиться на її піку. Водночас, Росію на піку кризи бачить 37% громадян, і 32% опитаних вважають, що криза тільки починається.

Впевненість, що їхня країна виходить із кризи, притаманна 10% росіян, у той час як в Україні лише 5% опитаних вважають, що криза закінчується. Кожен десятий (10%) росіянин і лише 3% українців вважають, що кризи насправді немає.

Економічну ситуацію у своїх країнах називають хорошою 5% росіян і 2% українців.

В обох країнах більшість опитаних відчули на собі вплив кризи: про це повідомляють 55% росіян і 67% українців. "Почасти відчули кризу, почасти ні" третина (33%) жителів Росії і більше чверті (27%) жителів України. Нарешті, не відчули на собі вплив сформованої економічної ситуації 13% росіян і 5% українців.

Як у Росії, так і в Україні більшість респондентів (54% і 60% відповідно) фіксують зменшення доходів - на чверть, на половину або ж на три чверті. Однак росіяни більш схильні вважати, що доходи зменшилися на чверть (26%), а українці - на половину (26%). На колишньому рівні залишилися доходи у 36% жителів Росії і 29% жителів України. Про те, що доходів взагалі не стало, повідомляють 5% росіян і 7% українців.

Українці більше, ніж росіяни, схильні робити песимістичні прогнози щодо виходу країни із кризи. Якщо росіяни схильні не погоджуватися з тим, що їхня країна вийде з кризи однією з останніх (47%), то українці в своїй більшості (69%) упевнені, що так і буде. Більше половини жителів Росії не вірять і в те, що країну очікує економічна катастрофа (59%), а 52% жителів України, навпаки, очікують цього.

Росіяни й українці по-різному ставляться до влади своїх країн.

Якщо росіяни найчастіше ставляться до діючої влади з підтримкою (29%) і повагою (28%), то в Україні про це повідомляють по 4%, домінує ж недовіра (66%, у Росії - 24%). Байдужі до влади своїх країн 20% росіян і 17% українців. Ненависть відчувають 18% жителів України і лише 1% росіян.

ВЦВГД провів опитування спільно з компанією Research & Branding Group. У Росії опитування проведено 18-19 квітня цього року серед 1600 осіб у 140 населених пунктах у 42 областях, краях і республіках Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%. В Україні опитування проведено компанією 1-9 квітня серед 2078 респондентів у 24-х областях України і АР Крим. Похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Нагадаємо, відповідно до проведеного в лютому соцопитування, українці краще ставляться до Росії, ніж росіяни до України. Так, 62% опитаних росіян заявили про негативне ставлення до України, тоді як 91% українців, навпаки, позитивно відгукуються про Росію. Дослідження проводили Левада-Центр та Київський міжнародний інститут соціології.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK