У Блоці Литвина і БЮТ розповіли про коаліційні переговори з ПР

У Блоці Литвина і БЮТ розповіли про коаліційні переговори з ПР
Корреспондент

Коментуючи інформацію низки ЗМІ про те, що нібито 14 травня може бути оголошено про створення нової коаліції між фракціями БЮТ і Партією регіонів, Шаров зазначив:

"З точки зору юридичної, і з точки зору етики сьогодні, якщо і може йти мова про переговори, то виключно про переговори коаліції та Партії регіонів. Все інше не називається переговорами".

При цьому, Шаров зазначив, що рада коаліції не давала БЮТ мандату на переговори про розширення коаліції, тим більше, що "ця тема поки що взагалі не обговорювалося".

"Фракція БЮТ сама може вести переговори із фракцією Партії регіонів у тому випадку, якщо вона вийде із коаліції", - передала слова нардепа його прес-служба.

Шаров також закликав своїх колег по коаліції не піддаватися спокусі і не влаштовувати інформаційні провокації. Водночас, він висловив упевненість у тому, що коаліція повинна вітати об'єднання зусиль всіх парламентських сил з метою подолання фінансової кризи.

У свою чергу, заступник голови Верховної Ради, бютівець Микола Томенко сьогодні виступив прихильником створення об'єднаної, а не широкої парламентської коаліції. За його словами, як повідомили в прес-службі Томенка, у цих двох поняттях існує істотна відмінність.

Віце-спікер зазначив, що широка коаліція - це "фантастичний і нереалізований проект останніх років". При цьому, як зазначив Томенко, поняття "широка коаліція" пов'язувалися або з об'єднанням команди Президента і Віктора Януковича, яке із засобів масової інформації гарантував Віктор Балога як умову згоди на позачергові парламентські вибори 2007 року, або як проект об'єднання БЮТ і Партії регіонів, про який активно ведуться розмови з вересня 2008 року.

"Я не підтримую цей проект. Скажу більше: я не вважаю, що широка коаліція, або парламентське об'єднання БЮТ і Партії регіонів, може вирішити серйозні проблеми, що стоять перед кризовою Україною", - сказав Микола Томенко. При цьому він зазначив, що був і залишається прихильником об'єднаної антикризової коаліції.

"Під об'єднаною коаліцією я маю на увазі всі фракції в парламенті, у яких є ідеологічна близькість, перш за все в пріоритетах соціально-економічної політики. Це БЮТ, НУ-НС, Блок Литвина і Партія регіонів. У такій ситуації лише КПУ є ідеологічно несумісною , і вона була б в опозиції ", - сказав заступник голови ВР.

Він також зазначив, що "не можна говорити, що це приєднання Партії регіонів до діючої коаліції, це, швидше, створення нової об'єднаної коаліції, яка повинна до виходу України із кризи забути про передвиборчі суперечки і працювати на державу".

Раніше в газеті Сегодня з посиланням на джерело в БЮТ з'явилася інформація, що Конституційний суд прийняв рішення за поданням Президента щодо обов'язкового внесення новою коаліцією кандидатури прем'єра. Зокрема, коаліція не зобов'язана за новою вносити кандидатуру прем'єра, це означає, що нинішня коаліція легітимна і підстав для розпуску парламенту немає.

У прес-службі КС цю інформацію не підтвердили, сказавши, що розгляд питання триває. Між тим, на думку джерела, таке рішення значно збільшує шанси на створення коаліції Партії регіонів та Блоку Тимошенко. "Ставка противників коаліції була на позачергові вибори, і тепер у них вибили з рук головний козир. Тому Янукович дав команду вести переговори з нами. Вони вже активізувалися й тепер активізуються ще сильніше ", - зазначило джерело виданню Сегодня.

Цю інформацію підтвердив і один із керівників ПР, сказав, що коаліція ПР і БЮТ, швидше за все, стане реальністю після травневих свят. Як зазначили ЗМІ, не виключено, що про неї оголосять у перший день найближчого парламентського тижня, тобто 14 травня, а основою для угоди стане новий варіант Конституції, згідно з яким загальні президентські вибори скасовуються і Президент обирається в парламенті.

Крім того, видання КоммерсантЪ-Украина 22 квітня повідомило, що напередодні Великодня лідер ПР Віктор Янукович, прем'єр Юлія Тимошенко, член ВРЮ Віктор Медведчук і перший віце-спікер Олександр Лавринович провели зустріч, на якій обговорили питання щодо зміни Конституції в частині обрання президента. Спікер Ради Володимир Литвин відмовився коментувати, чи відбувалася така зустріч.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK