У Польщі осквернили обеліск воїнам УПА

У Польщі осквернили обеліск воїнам УПА
Reuters

Про це сьогодні, 27 квітня, повідомив голова Об'єднання товариств депортованих українців Володимир Середа. За його словами, акт вандалізму було здійснено напередодні Великодня.

Середа сподівається, що дана прикра новина викличе адекватну реакцію не лише з боку депортованих українців.

Як нагадав Середа, минулого року, коли серед частини польського населення почалося нагнітання антиукраїнської істерії (напередодні 65-річчя подій на Волині), секретар Ради Національної безпеки Республіки Польщі Анжей Пшевознік і Європосол Анжей Запаловський звернулися до керівництва Підкарпатського воєводства провести інвентаризацію українських монументів на території воєводства, конкретно вказуючи передусім на обеліск на горі Хрещатій. У зверненнях наголошувалося: якщо увічнення здійснені без відповідних погоджень - вони підлягають демонтажу.

Також, за словами Середи, Об'єднання товариств депортованих українців Закерзоння у своїй заяві від 6 грудня 2008 року чітко заявляло, що вирізані на цьому хресті слова не ображають чиї-небудь почуттів, і, відповідно, жодних підстав для руйнування місць пам'яті немає.

"Наміри руйнування місць пам'яті українських патріотів на територіях сучасної Південно-Східної Польщі - дуже небезпечна затія", - сказав Середа.

Він також повідомив, що голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник уже звернувся до секретаря Ради Національної безпеки Польщі Анжея Пшевозніка.

***

23 січня 1947 року на горі Хрещатій, де був розташований шпиталь УПА, загинули воїни УПА та медперсонал. За різними оцінками, їх було від семи до 20 осіб.

У 2006 році на цьому місці було встановлено бетонний обеліск у вигляді хреста із тризубом та текстом двома мовами: українською та польською.

"Тут, на горі Хрещатій, спочивають вояки УПА, поляглі 23.01.1947 р. в бою з відділом ПВ в обороні підпільної лікарні. Вічная пам’ять. Друзі по зброї. Хрещата. 2006 р."

Поруч було встановлено 7 хрестів.

За матеріалами: ЗІК


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK