Ющенко вимагає поставити крапку у справі про смерть підлітка після щеплення

Ющенко вимагає поставити крапку у справі про смерть підлітка після щеплення
president.gov.ua

Про це генпрокурор сказав сьогодні під час зустрічі з Президентом України, що відбулася в міжнародному аеропорту Бориспіль перед початком візиту Віктора Ющенка до Угорщини. Президент зазначив, що вчора провів зустріч з міністром охорони здоров'я Василем Князевичем, який повідомив, що всі необхідні дослідження вже проведено. Тому, за словами Ющенка, було б доречним, щоб Генпрокуратура, у свою чергу, "поставила правову крапку".

Також Президент додав, що ця ситуація негативно впливає на ставлення суспільства до щеплень, і це треба міняти. Водночас, генпрокурор пообіцяв, що до 29 травня слідство у цій справі буде завершено.

Нагадаємо, в Україні, починаючи з 26 травня 2008 року, повинна була проводитися масова вакцинація громадян у віці від 16 до 29 років від кору та краснухи.

13 травня старшокласник із Краматорська Донецької області Олександр Тищенко після щеплення від кору та краснухи, яке провели напередодні, помер у реанімації. 19 травня Міністерство охорони здоров'я припинило кампанію масової імунізації молоді проти кору та краснухи.

30 травня Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти колишнього першого заступника міністра охорони здоров'я - головного санітарного лікаря України Миколи Проданчука.

На початку червня заступник міністра охорони здоров'я Валерій Бідний повідомив, що в процесі проведеної в Україні кампанії з імунізації проти кору та краснухи було проведено щеплення 113139 особам, з яких до лікарні потрапили 207, серед них 164 дитини.

26 серпня Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення повідомила, що за результатами тестування декількох серій вакцини для профілактики кору та краснухи виробництва Serum Institute of India встановлено їх відповідність специфікаціям і вимогам Європейської фармакопеї та Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Комісія МОЗ прийшла до висновку, що "прямий причинно-наслідковий зв'язок" між проведеною вакцинацією від кору та краснухи підлітку з Краматорська і настанням його смерті "не встановлено".

19 вересня генпрокурор заявив, що, за даними експертизи, смерть школяра і вакцинація взаємозалежні. Однак, у листопаді експертиза Всесвітньої організації охорони здоров'я показала, що смерть школяра із Краматорська не пов'язана з вакцинацією проти кору та краснухи. Хлопець, згідно з результатами експертизи ВООЗ, помер у результаті септичного шоку, викликаного інфекційним захворюванням.

На початку лютого Верховна Рада не підтримала звіт своєї комісії із розслідування причин смерті школяра та масових ускладнень після проведення вакцинації.

У квітні цього року оперативний штаб Міністерства охорони здоров'я із вивчення наслідків проведення імунізації проти кору та краснухи підтвердив, що смерть школяра з Краматорська наступила не через вакцинацію. Незважаючи на це, невикористаний препарат буде передано Україною іншим країнам або знищено.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK