Політологи заявили, що КС не дозволив Ющенку розпустити Раду

Політологи заявили, що КС не дозволив Ющенку розпустити Раду
Reuters

Зокрема, Жданов зазначив, що рішення КС "абсолютно нічого не пояснило", а тільки затримало формулювання, яке є в Конституції України. Експерт заявив, що "рішення КС не дає підстав для розпуску парламенту", додавши, що у Віктора Ющенка "обмежений політичний маневр і проломити ситуацію він не зможе".

Жданов також нагадав, що в жовтні у Президента було більше підстав для розпуску парламенту, але тоді йому не вдалося домогтися реалізації цієї ініціативи.

"Навіть якщо Віктор Ющенко піде на якісь кардинальні заходи, то йому не вдасться це зробити (мова йде про розпуск ВР), оскільки його політична вага і вплив серед політичної еліти знижується", - сказав політолог.

Жданов вважає, що сьогоднішнім рішенням про долю коаліції КС зміг "пройти між крапельками". "Рішення Конституційного суду всіх, окрім Президента України, задовольнило", - додав він.

Водночас, директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології Михайло Погребинський також висловив думку, що згідно із рішенням КС, Президент не отримав права розпуску Верховної Ради.

"З того рішення зрозуміло, що формально посилаючись на нього, Президент не отримає права розпуску Верховної Ради", - сказав Погребинський.

За його словами, Ющенко може інтерпретувати рішення КС "як завгодно, але цього недостатньо". Політолог вважає, що звертаючись до КС щодо даного питання, Віктор Ющенко "дав зрозуміти, що він втомився і не буде ламати через коліно ситуацію".

Погребинський запевнив, що рішення про розпуск ВР не буде. "Думаю, що нічого не буде. Не буде позачергових парламентських виборів. Забудьте. Проїхали", - підкреслив експерт.

Як повідомлялося, сьогодні, 30 квітня, КС оприлюднив рішення за поданням Президента щодо формування уряду після створення нової коаліції. Згідно із прийнятим рішенням, внесення пропозицій Президенту щодо кандидатури прем'єр-міністра, а також згідно із Конституцією - щодо кандидатур до складу Кабінету міністрів відноситься виключно до повноважень коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді.

Голова КС Андрій Стрижак заявив, що своїм рішенням суд не дав відповіді на запитання Президента щодо внесення коаліцією кандидатури прем'єра, оскільки Конституція не містить чіткого визначення стосовно цього питання.

Крім того, представник Президента в КС Марина Ставнійчук повідомила, що Віктор Ющенко визначиться з питанням про можливе дочасне припинення повноважень Верховної Ради після докладного вивчення сьогоднішнього рішення суду. Ставнійчук зазначила, що своїм рішенням КС ухвалив, що нова коаліція повинна вносити Президенту на розгляд кандидатуру прем'єра.

Однак, представник Ради в КС Анатолій Селіванов заявив, що на сьогоднішній день немає жодних підстав для розпуску Верховної Ради. За його словами, оприлюднене сьогодні рішення суду означає, що при переформатуванні коаліції в рамках чинного парламенту коаліція має не обов'язок, а право призначати новий склад уряду, в тому числі і прем'єр-міністра.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK