Стартувала акція Одеса спілкується українською!

Стартувала акція Одеса спілкується українською!
asokol2010.hiblogger.net

За словами координатора ГО Одеса спілкується українською! Антона Сокольчука, "метою акції є значне збільшення кількості одеситів, які спілкуються щодо службових питань і в повсякденному житті українською мовою. Бо не секрет, що україномовних громадян в Одесі більше, ніж намагаються довести представники певних сил".

Однак позиція певних партій і структур у мовному питанні є явно деструктивною, вважає координатор акції. Він нагадав, що навіть облдержадміністрація одноосібним рішенням свого керівника нещодавно вийшла зі складу засновників єдиної в Одесі україномовної газети Чорноморські новини. При цих умовах багато, воліючи не виділятися з загальної маси, нерідко "переходять на суржик, що в нашому місті вважається російською мовою", додав Сокольчук.

Першим етапом акції стало поширення інформації про її проведення в мережі інтернет та друкованих виданнях - від Чорноморських новин до офіційного сайту НСЖУ. Також вирішено поширити інформацію про акцію на різних форумах, блогових платформах, на власних сайтах. Втім, зазначають організатори акції, здивувала позиція деяких інтернет-видань, які розмістили і негайно вилучили зі своїх сторінок відповідну інформацію.

На форумах почалося жваве коментування цієї ініціативи. Одні підтримали її, реакція інших - "досить жорстка і груба, включно з нецензурними висловами. Причому найбільше негативу виплеснула російськомовна аудиторія мережі, причому навіть не з українських територій. Хоч це не дивно, зважаючи на стійке несприйняття нашими російськими "друзями" всього українського", - констатував Сокольчук.

До поширення інформації відразу приєдналися більш ніж десяток спільнот у різних соціальних мережах.

У планах ГО Одеса спілкується українською!, після досягнення достатньої присутності в одеському та загальноукраїнському інформаційному полі, - проведення різноманітних флеш-мобів, виставок, інших культурних заходів.

На думку Сокольчука, який відкрив блог, "акція не повинна відбуватися стандартно - з розгортанням на вулицях агітаційних наметів і збором підписів. Значно більше користі буде від кожного українського слова, вимовленого його прихильниками на вулиці, в транспорті, на роботі".

Як повідомлялося, депутат Держдуми РФ Костянтин Затулін заявив, що Росія може розглянути питання про надання українській мові статусу державної.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK