Саакашвілі про газове протистояння з Росією: Якщо ми змогли - Україна тим більше зможе

Саакашвілі про газове протистояння з Росією: Якщо ми змогли - Україна тим більше зможе
АР

"Україна зараз проходить дуже складнийперіод, який Грузія вже пройшла. І, на мій погляд, ви повинні позбутисязалежності. Один постачальник енергоресурсів - це смерть. Даний фактор легковикористовувати для шантажу", - заявив він в інтерв'ю Сегодня.

"Коли у 2005 році Росія перервалапостачання до Грузії газу та електрики, ми не знали, що робити. Тому що 90%енергоресурсів йшло до нас із Росії. А зараз ми експортуємо електроенергію вРосію - знайшли внутрішні ресурси! Коли Росія закрила нам ринок (а 70% експортногоринку Грузії становила РФ), багато хто навколо мене думав, що ми загинули.Зараз же Росія сама говорить - вона ж хоче вступити в СОТ! - повертайтеся нанаш ринок! Але поки що у Грузії це ні в кого особливого ентузіазму не викликає",- зазначив Саакашвілі.

Причому він зазначив, що у Грузії єальтернативний постачальник газу. "Тепер ми частину газу беремо в Росії (вякості оплати за транзит), але у нас є й інший постачальник. А також кількапостачальників у резерві", - заявив президент Грузії.

Крім того, Саакашвілі зазначив, що потрібновідокремлювати політику від економіки. "Незважаючи на воєнний фон, наші стосункистали більш впорядкованими та робочими. Така сама ситуація з електрикою. У насРАВ володіє деякими електрокомпаніями. А Ітера - якимись газорозподільнимимережами. Тому що ми самі експлуатувати ці системи не можемо. У цьому сенсі мизалежні від РФ. І вона точно так само залежить від нас. Навіть під час війни мине припиняли продаж електроенергії у РФ. Ці речі доводиться розділяти", -заявив він.

"Я думаю, якщо ми змогли - Україна тимбільше зможе! У вас є внутрішні ресурси газу й нафти. Є можливість інших поставок,наприклад зрідженого газу через наш регіон. Та й ціна на газ зараз уже така, щоварто розглядати всі інші альтернативи . Взагалі, коли підходиш до межі, колинема чого втрачати, це навіть добре. Доводиться виходити швидше з темноготунелю, на світло", - заявив він.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK