Корреспондент: Януковича змусили обдумувати варіанти звільнення свого найлютішого ворога

Корреспондент: Януковича змусили обдумувати варіанти звільнення свого найлютішого ворога
Прес-служба Президента

Нетривка нитка, що зв'язуєУкраїну із Заходом, схоже, починає рватися. Причинацього - процеси над Тимошенко та іншими українськими опозиціонерами. Якпише Корреспондент, відкинувши дипломатію, західні політики висловлюютьЯнуковичу невдоволення політичною заангажованістю судових процесів.

Уразі винесення Тимошенко обвинувального вироку ЄС і США погрожують офіційномуКиєву цілком конкретними неприємностями - європейські країни не станутьратифікувати договір про асоціацію з Україною, а Вашингтон буде готовийігнорувати і країну, і її вищих чиновників - з Президентом включно.

Градусневдоволення Януковичем було явно продемонстровано на саміті YES, що відбувся15-18 вересня в Криму. Тамукраїнському лідерові довелося витримати низку неприємних для нього зустрічей зєврочиновниками і дипломатами. Хочаофіційної інформації про зміст цих бесід немає, Корреспонденту вдалосядізнатися, що Янукович зазнав критики за згортання демократії і громадськихсвобод, а також за політично заангажовані процеси проти опозиціонерів.

Критикапрозвучала, наприклад, з вуст ключового для України чиновника ЄС - комісара зпитань розширення та європейської політики добросусідства Штефана Фюле. Віну компанії з міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом і депутатомЄвропарламенту Елмаром Броком у приватній розмові з Януковичем в Ялті заявив,що тюремний термін для Тимошенко чи навіть позбавлення її можливості братиучасть у парламентських виборах 2012 року стане великою проблемою для України.

Проце Корреспонденту розповіло джерело в Єврокомісії, знайоме з ходом бесіди. За його словами, ЄСніколи не прийме подібного. Фюленавіть публічно розповів про неприємні перспективи для України, якщоекс-прем'єр опиниться у в'язниці. "Якщоїї буде засуджено, і вона отримає тюремний термін, то, незважаючи на бажанняпідписати договір про асоціацію, ми не можемо гарантувати, що парламенти країн- членів ЄС його ратифікують", - без зайвої дипломатичності сказавкомісар.

Подібнірозмови, а також те, що розгляд справи екс-прем'єра несподівано відклали на дватижні, на період активного спілкування Януковича із Заходом (після Ялти вінпоїхав з візитом до США, на 66-у сесію Генасамблеї ООН), дали аналітикам підставиприпустити:Банкова готова йти назад. Іякщо не випустити лідера БЮТ, то хоча б вирішити, як з мінімальними втратамивийти із ситуації.

Втім,посилення міжнародного тиску аж ніяк не означає, що рішення про звільненняТимошенко вже прийнято. Скоріше,пише Корреспондент, на Банковій зараз зважують варіанти, який результат справибуде найбільше вигідним Януковичу і його команді.

Детальнішепро розвиток ситуації довкола арешту Тимошенко читайте в № 37 виданняКорреспондент від 23 вересня 2011 року.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK