Адвокат: Суд над Тимошенко - це пряма образа на адресу Росії і ЄС

Адвокат: Суд над Тимошенко - це пряма образа на адресу Росії і ЄС
Корреспондент.net

"Це переслідування є прямою образою наадресу країн Євросоюзу, які в січні 2009 року залишилися без поставок газу ібажали, прагнули, вимагали будь-якою ціною їх відновити на основі налагодженняросійсько-українських відносин", - розпочав свій виступ у судових дебатахСірий.

Крім того, він нагадав, що Росія підтвердилазаконність газових контрактів, підписаних з Україною  в 2009 році. "Це переслідування є прямоюобразою на адресу Росії, яка, виступаючи в ролі монополіста на європейськомугазовому ринку, довгий час визначала формат відносин у цій сфері, рамкидоговірного процесу і спосіб реалізації міждержавних і міжурядовихдомовленостей, стверджуючи їх приналежність, відповідність і законність",- сказав він.

Сірий також заявив, що судовий процес над Тимошенкопідриває інститут прем'єр-міністра як глави виконавчої гілки влади, погіршуєміжнародний імідж України. "Це політичне переслідування, спрямоване нетільки на Тимошенко, її права і свободи, не тільки на адресу нинішньоїопозиції. Це переслідування прямо підриває основи інституту прем'єр-міністра якглави виконавчої влади, інституту президента, основи державної служби й іміджУкраїни як надійного партнера в міжнародних відносинах", - наголосивадвокат.

Захисник також зазначив, що кримінальне переслідуванняТимошенко є наслідком "наведення порядку" на газовому ринку Українишляхом усунення газового посередника RosUkrEnergo. "Саме тому, на йогодумку, справа мала бути закрита ще на стадії попереднього розгляду", -заявив Сірий.

При цьому він вважає, що суд повинен ретельнопроаналізувати позиції звинувачення та захисту, висловлені в судових дебатах,для прийняття об'єктивного рішення у справі. "Потрібно уважнопроаналізувати кожен аргумент, за часом, щоб це зробити, в класичному варіантірозуміння кримінального процесу та кримінального права, я думаю, щонайменше, кількатижнів при спокійній роботі судді потрібно для того, щоб виконати цюроботу", - сказав він.

На його думку, суд при аналізі доказів повиненкеруватися не тільки нормами національного законодавства, а й положеньміжнародного права. "Я хотів би висловити пропозицію, щоб спростити цюроботу і простіше подивитися на цю справу з точки зору міжнародного права, зточки зору господарського права, з точки зору конституційного права", -зазначив він.

Сірий зазначив, що протягом трьох місяцівТимошенко була позбавлена ​​права на об'єктивного і неупередженого суддю."Тимошенко була позбавлена ​​права на компетентного, належного інеупередженого суддю. Йдеться про право, яке прямо передбачено статтею 14Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та статтею 6 Конвенціїпро захист прав людини та основних свобод. Ця справа мала бути закрита ще настадії попереднього розгляду, і для цього були всі підстави", - наголосивадвокат.

Нагадаємо, у Євросоюзі неодноразово називалипроцес над Тимошенко політично вмотивованим. Крім того, ряд європейськихчиновників неодноразово вимагали звільнити Тимошенко з-під варти.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK