Процес над Тимошенко був однією з головних тем саміту у Варшаві

Процес над Тимошенко був однією з головних тем саміту у Варшаві
Прес-служба Президента України

Таку позицію на прес-конференції, яка відбулася післязакінчення саміту Східного партнерства, оголосили президент Ради ЄС Херман ВанРомпей і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу.

Засловами ван Ромпея, це питання постійно піднімалося в ході саміту, як увечерічетверга на робочій вечері, так і в ході пленарного засідання, а також і надвосторонній зустрічі із Президентом Віктором Януковичем.

"Мивисловили нашу стурбованість у зв'язку зі справою Тимошенко, ми вкотре сказалипро те, що відкидаємо можливе виборче використання судової системи протиопозиції", - сказав президент Ради ЄС.

ВанРомпей додав, що визнання європейських прагнень країн Східного партнерства збоку членів Євросоюзу залежить від поваги цих держав до демократії, дотриманняправ людини та забезпечення верховенства права.

"Деякіз вас (учасники Східного партнерства - ред.) хотіли б просуватися впередшвидше, наголошуючи, що тільки визнання з боку ЄС європейських амбіційдозволить подолати складний шлях домашніх реформ. Дозвольте мені у зв'язку зцим зауважити, що ЄС визнає європейські прагнення і європейський вибірдеяких партнерів. Але дозвольте мені парадокс: ми вимагаємо, щоб наші партнери самідопомогли нам. Чим рішучішою буде відданість до продовження реформ івідстоювання наших спільних цінностей, тим більше ви зможете покладатися на ЄС",- заявив він.

Прицьому керівництво ЄС дало чітко зрозуміти, що безпосередньо пов'язує якзавершення переговорів щодо Угоди про асоціацію, так і безпосередньоперспективу членства з дотриманням демократичних стандартів України,насамперед, у справі Тимошенко.

Зокрема,прем'єр-міністр головуючої в ЄС Польщі Дональд Туск на прес-конференції, якавідбулася після закінчення саміту Східного партнерства, заявив: "Як вжесказали мої колеги (ван Ромпей і Баррозу), ми представили українській владідуже чітко думку ЄС про те, що,зокрема, погане поводження з опозицією, порушення цивільних стандартів, можемати негативний вплив на завершення цих переговорів (щодо Угоди про асоціацію).На саміті Європа не залишила нікому жодних ілюзій про те, що європейськістандарти, насамперед, повага прав людини, і в цьому немає ніяких сумнівів, щоці цінності особливо цінні, коли ми говоримо про перспективу членства".

ПрезидентЄврокомісії Жозе Мануель Баррозу підтримав Туска. "Язгоден на всі 100% з тим, що сказав Туск. Ми всі висловили наше задоволеннясильним вибором України щодо її європейського шляху. Ми сказали про це і надвосторонньому рівні - президент ван Ромпей сказав це дуже чітко ПрезидентуЯнуковичу. Водночас, ми теж дуже чітко заявили про нашу стурбованість у зв'язкузі справою Тимошенко", - заявив він.

Крімтого, Туск повідомив, що відзначив "деякі сигнали доброї волі з бокуукраїнської влади". "Але,водночас, ми повинні подивитися, як ситуація буде розвиватися", - додаввін.

"Унас немає ніяких сумнівів, що мета Тимошенко і Януковича, так і, ймовірно,більшості населення України - продовжувати цей проєвропейський шлях. І томуПольща, як і її партнери, хотіли б допомогти Україні в її європейськихпрагненнях", - запевнив Туск.

КанцлерНімеччини Ангела Меркель також підтвердила інформацію про те, що під часзустрічі з Януковичем говорила про справу Тимошенко. Водночас,Меркель наголосила на необхідності проведення демократичних реформ в країнахСхідного партнерства, і особливо в Україні.

"ІніціативаСхідне партнерство передбачає насамперед інтенсифікацію економічногоспівробітництва між ЄС та його партнерами на Сході і вкорінення в цих країнахєвропейських цінностей. Тому є вкрай необхідним проведення демократичних реформв цих країнах. Особливо це стосується України. Зокрема, справа Тимошенко сталаоднією з тем моєїособистої розмови тут з Президентом України Віктором Януковичем", -заявила Меркель.

Нагадаємо,Президент України Віктор Янукович висловив сподівання, що Україна та ЄСзнайдуть взаєморозуміння в питаннях закріплення перспективи членства в ЄС вУгоді про асоціацію. Вінтакож заявив, що Україна активно працює над створенням всіх передумов,необхідних для введення безвізового режиму з ЄС.

Крімтого, Янукович зазначив, що газова справа стосовно екс-прем'єра Юлії Тимошенкохвилює Європу, але він не буде коментувати хід процесу, щоб уникнутизвинувачень у тиску на суд.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK