Карпачова: Україна не сприяє захисту наших моряків

Карпачова: Україна не сприяє захисту наших моряків
АР

Про це повідомили в прес-службі омбудсмена.

Як повідомляється, Карпачова звернулася до Ющенка за результатами своїх проваджень стосовно справ про порушення прав на безпеку і життя моряків - членів екіпажів суден Lehmann Timber, Толстой, Капітан Стефанос, Faina та інших.

На думку омбудсмена, українські моряки, яких працевлаштовано на судна через посередницькі структури, фактично опинилися беззахисними в умовах, коли грубо порушуються їх трудові, соціально-економічні та особисті права.

Карпачова заявляє, що Україна фактично не сприяє безпеці та соціальному захисту моряків, які працевлаштувалися через суб'єкти підприємницької діяльності і найчастіше потрапляють на суднах під іноземними прапорами у піратський полон або стають заручниками в іноземних портах.

Водночас, Карпачова зазначає, що запобігти подібному можна було б в разі своєчасної ратифікації Україною Конвенції Міжнародної організації праці № 179 про наймання та працевлаштування моряків 1996 року.

Нагадаємо, у квітні 2003 року Карпачова вже пропонувала Раді ратифікувати цей документ.

"На жаль, час для ратифікації Конвенції МОП № 179 втрачено. Адже 23 лютого 2006 року на 94-ій (морській) сесії Міжнародної конференції праці прийнято зведену Конвенцію про працю у морському судноплавстві", - наголошує Карпачова.

За її словами, цим документом об'єднано і приведено у відповідність із сучасними вимогами положення 68 діючих конвенцій та рекомендацій міжнародної організації праці в галузі морського трудового права.

Раніше із них Україна ратифікувала 7, при цьому із набуттям чинності конвенції 2006 року, конвенції у морській галузі, які було прийнято перед цим, буде закрито для ратифікації.

За твердженням Карпачової, зведена конвенція про працю у морському судноплавстві регулює питання мінімальних вимог щодо праці моряків на борту судна, умов їх зайнятості, відпочинку, харчування, охорони здоров'я, соціально-побутового обслуговування, соціального забезпечення і захисту.

Також Ніна Карпачова висловлює глибоку стурбованість затягуванням переговорів щодо звільнення екіпажу судна і вважає такий стан речей ганебним для України.

Вона вимагає від державних органів зробити все можливе для якнайшвидшого завершення переговорів і звільнення моряків із піратського полону. Зокрема, омбудсмен втретє звернулася до Президента України Віктора Ющенка з вимогою вжити всіх необхідних заходів, щоб забезпечити повернення моряків судна Фаїна у свої родини живими.

Нагадаємо, українське судно, на борту якого знаходяться танки Т-72, зенітні установки і боєприпаси, було захоплено піратами 25 вересня. Воно прямувало із України в Кенію. Екіпаж складається із 17 українців, двох росіян і громадянина Латвії.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK