Ющенко спростовує звинувачення у причетності до газових махінацій

Ющенко спростовує звинувачення у причетності до газових махінацій
president.gov.ua

"Що стосується заяв, які були пов’язані з нібито участю Президента у цих газових, даруйте, смердючих схемах, то я хочу сказати одне: ніколи ані я, ані моя родина не мали жодного відношення до того, що називається газовими справами, ані до жодної структури, ані до жодної операції. Ні до одного з рішень не державного характеру, я хочу сказати, що не мав, і дуже щасливий, що не маю і не матиму жодного відношення", - заявив він на прес-конференції у вівторок у Києві.

Глава держави повідомив, що доручив Генеральній прокуратурі і особисто генеральному прокуророві відреагувати відповідним чином на ці заяви на адресу Президента.

"Кримінальна справа, судове слідство - будь ласка. Я хочу продемонструвати, що маю велику честь не торкатися цієї брудної теми сьогодні чи п’ять років тому", - підкреслив Ющенко, нагадавши, що кілька років тому виграв у суді подібну справу.

Також Ющенко просить політиків не втручатися у переговорний процес щодо постачання і транзиту російського газу по території України і дати можливість вирішити це питання фахівцям.

"Мені б не хотілося, аби ціну на газ встановлювали президенти двох країн. Це моє найбільше бажання. Газ не має бути політичною категорією, експерти у цьому питанні могли б запропонувати ті підходи... які могли б влаштувати і політиків", - сказав Президент.

Крім того, він закликав політиків не блокувати "раціональний переговорний процес".

"Жести на кшталт того, що ціна така і ніколи не може бути іншою, я переконаний, для переговорів недопустимі. Я теж можу заявити, що ціна на український транзит може скласти умовно 10 доларів за тисячу кубометрів на 100 кілометрів", - зазначив Ющенко, додавши при цьому, що після подібних заяв "обидві сторони можуть зайти у глухий кут".

"Я дуже високо ціную те, що існують аргументи як в однієї, так і в іншої сторони, але повинні говорити експерти", - сказав Ющенко.

Президент вважає за необхідне створення єдиної консолідованої позиції українського парламенту в газовому конфлікті з Росією.

"Шкода, що сьогодні у такому питанні, як енергетична безпека держави парламент розділяється на дрібніші пріоритети. Переконаний, що найбільший внесок у врегулюванні газової кризи парламент міг би внести своєю єдиною консолідованою позицією. Було б дуже добре, якби у контексті національних інтересів національний парламент навчився б говорити єдиним голосом", - сказав він.

Президент також підкреслив, що неврегульовані газові стосунки наприкінці 2008 року - це провина не лише української сторони.

Коментуючи ініціативу деяких політичних сил України розглянути у парламенті відставку чинного Кабінету міністрів, Ющенко підкреслив, що це винятково компетенція Верховної Ради.

"Що стосується рішення парламенту у частині відставки уряду - це винятково компетенція парламенту України. Хоча переконаний, що сьогодні нам треба консолідуватися довкола національного інтересу, і те, що уряд не зробив треба чесно і відверто сказати, що він не зробив, проте перш за все треба добре розуміти, що він не зробив, не хотів і не зміг зробити", - додав Ющенко.

Як повідомлялося, Ющенко заявляє, що 31 грудня експерти були дуже близькі до підписання контракту між Нафтогазом і Газпромом, але перешкодила цьому політика.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK