Рада ще раз попросила Ющенка звільнити Стельмаха

Рада ще раз попросила Ющенка звільнити Стельмаха
Reuters

За проголосували 372 народних депутати із 442, зареєстрованих у сесійній залі.

Автори проекту постанови - депутати Юрій Полунєєв (фракція БЮТ), Алла Александровська (фракція КПУ), Олександр Клименко (фракція блоку НУ-НС), Сергій Харовський (НУ-НС), Руслан Богдан (БЮТ), Олег Ляшко (БЮТ) і Юрій Триндюк (БЮТ).

Згідно із прийнятою постановою, Рада повторно звернулася до Президента України стосовно необхідності внесення ним подання про звільнення Володимира Стельмаха з посади голови Нацбанку та пропозиції нової кандидатури на цю посаду.

Також постановою передбачено продовжити на 6 місяців роботу тимчасової слідчої комісії Ради з питань перевірки діяльності НБУ в період фінансової кризи.

"Визначити термін дії тимчасової слідчої комісії - 6 місяців із дня прийняття цієї постанови", - говориться в документі.

Як пояснив голова цієї комісії, народний депутат від БЮТ Юрій Полунєєв, продовження терміну роботи комісії необхідно для того, щоб був дієвий контроль над діяльністю НБУ. Також він зазначив, що з моменту прийняття постанови про створення комісії ситуація на валютному ринку погіршилася, а Нацбанк на додаток до попередніх порушень відмовляється виконувати норму держбюджету-2009 щодо узгодження з урядом рефінансування банків.

"Ми повинні зробити попередження Президенту України", що він несе відповідальність за стабільність національної валюти, зазначив бютівець. Якщо Президент не відреагує на необхідність звільнення керівництва НБУ, наголосив Полунєєв, тоді парламент повинен вимагати "звіту Президента перед парламентом" щодо грошово-кредитної політики.

"Жодних серйозних висновків керівництво Національного банку України не зробило. Президент, який в першу чергу є гарантом не недоторканності НБУ, а економічної безпеки громадян і бізнесу - мовчить, наче проблеми не існує", - сказав Полунєєв.

Нагадаємо, 26 грудня 2008 року Рaда висловила недовіру Стeльмаху, за пропозицією комісії Ради з перевірки діяльності НБУ в період фінансової кризи.

Цього ж дня Рада вимагала від Президента Віктора Ющенка внести на її розгляд подання на звільнення Стельмаха, а також подання щодо кандидатури на посаду голови НБУ.

18 грудня 2008 року Рада вирішила створити комісію, якій доручила перевірити діяльність НБУ у забезпеченні стабільності гривні і банківської системи, а також виконання основ грошово-кредитної політики в період фінансової кризи протягом місяця - до 18 січня.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK