Сьогодні в Києві може відбутися надзвичайний газовий саміт - польські ЗМІ



Про це повідомляють польські ЗМІ.

У цей час в Києві перебуває міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, який обговорює з керівництвом України газовий конфлікт із РФ. Очікується, що в п'ятницю в Україну з неоголошеним раніше візитом повинен прибути президент Польщі Лех Качинський.

Канцелярія президента Польщі підтвердила, що дійсно замовлено спецлітак для поїздки глави держави.

Аналітики зазначають, що нова ініціатива Качинського може бути спробою зриву газового саміту в Москві 17 січня, що скликає керівництво Росії.

Тим часом, доцільність проведення газового саміту в Москві, запланованого на цю суботу, ряд європейських країн ставить під сумнів. Лунають пропозиції зібратися на нейтральній території.

Найтвердішу позицію із приводу майбутнього саміту висловила, мабуть, Франція. Вона виступила проти заходу в Москві, запропонованого Дмитром Медведєвим доти, поки не відновлять поставки російського газу через територію України. А от Литва з Польщею заявляють: місцем зустрічі не повинна бути одна з конфліктуючих сторін, і це загальна точка зору керівників двох держав.
Польське МЗС уточнило до того ж, що запрошення на газовий саміт у Москві відомство не одержало. І тому відповісти із приводу візиту в російську столицю не може. Трохи раніше польський президент Лех Качинський запропонував влаштувати саміт у Празі - тобто столиці держави, що головує в Євросоюзі.

Тим часом, Європейський союз готовий направити делегацію високого рівня в Москву на зустріч глав урядів Росії та України з вирішення газової кризи, повідомив журналістам у Брюсселі представник Європейської комісії Йоханнес Лайтенбергер.

За словами Лайтенбергера, керівництво ЄС готове попросити міністра енергетики Чехії Мартіна Рімана і європейського комісара Андріса Пієбалгса взяти участь у цій зустрічі за умови, що російські та українські керівники будуть повністю брати участь у ній і мати мандат на ухвалення довгострокового рішення проблеми.

Усі 27 членів ЄС вважають, що "дана ситуація буде мати для обох країн серйозні фінансові, економічні та політичні наслідки", - підкреслюється в комюніке чеського головування за підсумками засідання комітету.

Запрошення приїхати на саміт одержали глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, чеський прем'єр Мірек Тополанек і президент Молдови Володимир Воронін.




Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK