Польща беззастережно підтримала Україну в газовій суперечці з Росією

Польща беззастережно підтримала Україну в газовій суперечці з Росією
newizv.ru

Зокрема, відповідаючи на запитання щодо підтримки Польщею України в газовій суперечці з РФ, Сікорський сказав: "Самі переговори президентів Польщі та України (14 січня), а також моя присутність тут є відповіддю на ваше запитання".

Він також наголосив, що Польща підтримує ринкові, прозорі рішення у вирішенні газових питань і виступає проти "шантажу та монополії", і виступає за диверсифікацію джерел енергопостачання.

Зі свого боку міністр закордонних справ України Володимир Огризко підкреслив, що українська газотранспортна система є національним багатством і її нікому не може бути передано. Він зазначив, що саме із цієї позиції потрібно виходити при веденні переговорів, і припинити всілякі спекуляції про можливий продаж української ГТС.

Раніше, на сьогоднішній прес-конференції у Вінниці, міністр закордонних справ Польщі висловив думку, що газова суперечка з Росією не позначиться на планах введення безвізового режиму між Україною та Європейським Союзом.

"Я не бачу тут залежності між газовою суперечкою і запланованою лібералізацією візового режиму", - зауважив він.

Сікорський нагадав, що Польща раніше виступала за скасування візового режиму між Україною та ЄС, але змушена була його ввести через свій вступ в ЄС. "Це була ціна, яку ми повинні були заплатити за те, що ми в ЄС", - сказав він.

Міністр запевнив, що Генеральні консульства Республіки Польща в Україні всіляко полегшуватимуть громадянам України отримання польських національних і шенгенських віз.

"Я хочу сказати, що особисто підписав угоду, що звільнило 16 категорій громадян України від візових плат. Ми також надаємо безкоштовні та національні польські візи, консулат полегшуватиме отримання віз як національних, так і шенгенських ", - зазначив Сікорський.

Нагадаємо, Україна і ЄС розпочали консультації про запровадження безвізового режиму 29 жовтня 2008 року. Рішення про початок консультацій було схвалено на саміті ЄС-Україна 9 вересня цього року в Парижі. МЗС України після цих консультацій висловило сподівання, що ЄС введе безвізовий режим для України до 2012 року, оскільки Україна разом із Польщею прийматиме фінал чемпіонату Європи із футболу.

Крім того, сьогодні у Вінниці Радослав Сікорський висловив думку, що реалізація рішень спільної Ради Міністерств закордонних справ України і Польщі сприятиме розвитку відносин між державами.

"Ми сподіваємося, що рішення, які ми приймаємо на таких зустрічах, реалізовуватимуться на практиці, оскільки саме це буде нас стимулювати до наступних такого роду контактів", - сказав він.

Сікорський також повідомив, що з міністром закордонних справ України Володимиром Огризком він зустрічається практично щомісяця.

Нагадаємо, в грудні 2008 року міністерства закордонних справ України та Польщі для поглиблення співпраці між Україною та Польщею, а також сприяння євроінтеграції України створили спільну Раду.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK