Ющенко відкрив у Батурині Гетьманську славу

Ющенко відкрив у Батурині Гетьманську славу
president.gov.ua

Композиція Гетьманська слава, присвячена п'яти гетьманам, діяльність яких пов'язана з Батурином, є частиною відновленої цитаделі Батуринської фортеці, повідомляє прес-служба Президента.

Виступаючи на урочистостях, Ющенко, зокрема, висловив думку про органічний зв'язок теми Гетьманська столиця, її героїчну оборони в 1708 році і теми боротьби за державність, соборність України.

Президент підкреслив, що відроджений Батурин повинен стати прикладом відновлення історичної пам'яті та відродження духовності українського народу. "Сьогодні ми повертаємо Батурин в нашу історію, в нашу національну свідомість і в наші душі. Відроджена гетьманська столиця для нас і для наших нащадків стане символом боротьби, нескореності та непереможності українського духу" - сказав він.

Ющенко подякував усім, хто доклав зусиль для відновлення фортеці, палацу Розумовського, до створення пам'ятників гетьману.

Президент також зазначив глибоку символічність того, що в День Соборності України на урочистості до Батурина прибули представники всіх регіонів України - від Карпат до Донбасу, від Полісся до Криму.

" 90 років тому на Софійському майдані прозвучали вічні слова Акту Злуки. Сьогодні я хочу повторити їх тут, у Батурині, на площі Гетьманської слави: "Однині народ український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднаними зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну державу українську на благо і щастя її трудового люду ", - сказав Ющенко.

Він також висловив побажання, що це місце стане одним з могутніх осередків духовного єднання всіх українців - навколо нашої спільної історії, спільного погляду у майбутнє, навколо ідеї створення незалежної української європейської держави.

Президент вшанував пам'ять загиблих у Батурині, поклавши квіти до Пам'ятного Хреста. Він також оглянув відреставровані об'єкти Великої цитаделі Батуринської фортеці, зокрема музей Будинок Гетьмана.

Президента супроводжують секретар РНБО Раїса Богатирьова, віце-прем'єр Іван Васюник, міністр закордонних справ Володимир Огризко, міністр оборони Юрій Єхануров, голови обладміністрацій, представники місцевої влади, ділових кіл, які брали участь у фінансуванні робіт з реконструкції Батуринської фортеці.

Як повідомлялося, Ющенко з нагоди Дня Cоборності поклав квіти до пам'ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському в Києві.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK