На річках Закарпаття - сильні льодові затори. Існує загроза підтоплення будинків

На річках Закарпаття - сильні льодові затори. Існує загроза підтоплення будинків
mns.gov.ua

"Кардинальні зміни погодних умов на Закарпатті додали занепокоєння місцевій владі та закарпатським рятувальникам. Діаметрально зміна температури повітря створила ідеальні умови до розкриття льоду, льодоходу, а в місцях, де ріки мають звужене русло, - до формування льодових заторів. Усе це супроводжується великою кількістю опадів , які призводять до швидкого підвищення рівня річок і створюють загрозу підтоплення домогосподарств закарпатців", - повідомив помічник начальника Головного управління МНС у Закарпатській області Ярослав Баб’як.

За його словами, 22 січня на річці Синявки, що протікає через село Клиновець Мукачівського району, утворилося два льодових затори, в результаті чого було тимчасово підтоплено 8 дворів.

"Завдяки оперативним діям місцевої влади та мукачівських рятувальників один затор вдалося ліквідувати із застосуванням важкої техніки, а в іншому випадку - із залученням піротехнічної групи аварійно-рятувального загону спеціального призначення, яка "розчистила" шлях воді за допомогою вибухівки", - зазначив Баб’як.

За його словами, у райцентрі Міжгір'я льодохід спричинив викид льодових мас на вулицю, у результаті чого по ній довелося тимчасово припинити проїзд. На місці події працює спецтехніка і рятувальні підрозділи.

Уже ліквідовано льодові затори на річках Ріка, Майданка і Теребля, у результаті яких було підтоплено чотири домогосподарства в селах Рєпіне, Новоселиця та Синевірська Поляна Міжгірського району.

Також учора ввечері в оперативно-рятувальну службу Тячівського району надійшло повідомлення від сільських голів населених пунктів Угля і Тарасівка про утворення великих льодових заторів на річках Терешулка (довжина затору близько 1 км) та Обдарить (довжина затору 400 м), які за умов подальшого потепління і різкого підйому води можуть привести до підтоплення близько 40 житлових будинків.

За словами Баб'яка, на місці зараз працює районна комісія ТЕБ та НС, вживаються заходи, щоб у разі необхідності здійснити термінове відселення мешканців у безпечне місце з будинків, які можуть постраждати через льодові нагромадження та льодоходи.

Помічник начальника також додав, що масове залучення спеціальної інженерної техніки для ліквідації заторів неможливо через значну вологу і крутизну схилів берегів річок.

Нагадаємо, наприкінці липня минулого року західні області України, в тому числі Закарпаття, постраждали від сильної повені. 25 тисяч мешканців західних областей були змушені покинути свої домівки. У цілому вода затопила близько 523 населених пунктів і понад 24 тисяч гектарів земель. У результаті повені 36 осіб загинуло.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK