Ющенко ухвалив розсекретити документи, пов'язані з репресіями й голодоморами

Ющенко ухвалив розсекретити документи, пов'язані з репресіями й голодоморами
president.gov.ua

Документ підписаний з метою "відновлення національної пам'яті, сприяння процесу національного примирення й взаєморозуміння, забезпечення всебічного, об'єктивного вивчення історії України XX сторіччя, зокрема подій, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями, голодоморами в Україні", - повідомляє прес-служба глави держави.

Указом Президент визначив відповідні завдання для Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Генеральної прокуратури, Державного комітету архівів Державного департаменту з питань виконання покарань.

Ці відомства повинні проаналізувати пов'язані з українським визвольним рухом, політичними репресіями й голодоморами в Україні архівні документи, які накопичилися в часи діяльності органів влади та управління колишнього Союзу РСР і Української РСР, та забезпечити зняття у встановленому законодавством порядку обмежень на поширення й доступ до конкретної секретної інформації шляхом скасування раніше встановленого грифу таємності архівним документам або іншим матеріальним носіям, якщо вони не представляють державної таємниці.

Президент ухвалив, що Кабінет міністрів повинен забезпечити розробку Українським інститутом національної пам'яті разом зі Службою безпеки, при участі Національної академії наук і затвердити план заходів щодо оприлюднення й вивчення розсекречених архівних документів на 2009-2011 роки.

З цією метою повинні бути передбачені такі заходи: створення й функціонування архіву національної пам'яті - електронної бази архівних документів про події, пов'язані з українським визвольним рухом, політичними репресіями й голодоморами в Україні, а також з діяльністю органів влади та управління колишніх СРСР і УРСР.

Указ передбачає організацію в населених пунктах країни постійно діючих експозицій, виставок архівних документів, фотоматеріалів, які відображають події, пов'язані з українським визвольним рухом, політичними репресіями й голодоморами в Україні; видання, перевидання, поширення відповідних тематичних наукових, науково-популярних, художньо-публіцистичних робіт, збірників документів, переклад розсекречених архівних документів на іноземні мови для інформування світової громадськості за допомогою закордонних дипломатичних установ України.

Міністерство освіти та  науки України при участі Національної академії наук повинне забезпечити всебічне й об'єктивне вивчення розсекречених архівних документів, проведення на їхній основі наукових досліджень, підготовку й видання наукових і науково-популярних робіт, а також використання результатів цих досліджень у навчальних програмах загальноосвітніх і вищих навчальних закладів.

Служба безпеки разом з Державним комітетом архівів повинні сприяти представникам громадських організацій, наукових установ і організацій, ученим і громадянам у вільному доступі до розсекречених архівних документів, зокрема шляхом створення спеціальних інформаційно-довідкових центрів.

Державному комітету телебачення й радіомовлення ухвалено забезпечити широке висвітлення в засобах масової інформації заходів з розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями й голодоморами на Україні.

В СБУ також створюється Департамент архівного забезпечення.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK