Рада розпочала позачергове засідання з хвилини мовчання

Рада розпочала позачергове засідання з хвилини мовчання
razom.org.ua

У першу чергу, Рада вшанувала хвилиною мовчання пам'ять народного депутата від Партії регіонів Валерія Букаєва, який помер 25 січня на 33-му році життя після важкої, тривалої хвороби.

Як уже повідомлялося, сьогодні Рада має намір сьогодні розглянути діяльність Національного банку в період фінансово-економічної кризи.

Планується, що парламентарії розглянуть питання відсторонення голови Нацбанку Володимира Стельмаха і його першого заступника Анатолія Шаповалова від займаних посад, а також призначення виконуючого обов'язки голови Нацбанку.

Згідно з проектом постанови Про відсторонення голови Національного банку України Стельмаха Володимира Семеновича та його першого заступника голови Національного банку України Шаповалова Анатолія Васильовича від займаних посад і призначення виконуючого обов'язки голови Національного банку України ", який внесли депутати від Блоку Юлії Тимошенко Олег Ляшко, Руслан Богдан, Андрій Шкіль, Іван Кириленко, Олег Білорус, Андрій Кожем'якін, виконуючим обов'язки голови НБУ пропонується призначити заступника голови Нацбанку Олександра Савченка.

Доповідь Стельмаха

Разом з тим, Володимир Литвин запропонував народним депутатам заслухати доповідь Володимира Стельмаха під час розгляду питання про діяльність Нацбанку.

На засіданні погоджувальної ради перед початком позачергового засідання Литвин зазначив, що на позачерговому засіданні можуть бути розглянуті тільки ті питання, розгляд яких підтримують не менше 150 депутатів парламенту.
При цьому він нагадав, що з ініціативи відповідної кількості депутатів пропонується розглянути питання про наслідки діяльності Національного банку України.

Голова ВР зазначив, що в ході розгляду пропонується заслухати доповідь керівника НБУ, доповіді керівників профільних парламентських комітетів, доповідь керівника Тимчасової спеціальної комісії з цього питання, а також інформацію керівника Рахункової палати.

У свою чергу, керівник фракції БЮТ Іван Кириленко сказав, що питання відповідальності керівника НБУ є надзвичайно актуальним. Він заявив, що після Нового року більшість товарів подорожчало в 2-3 рази, оскільки імпортери намагаються перестрахуватися через нестабільність курсу національної валюти.

Кириленко також нагадав, що парламент вже двічі приймав рішення про відповідальність керівництва НБУ за таку ситуацію, однак Президент і голова НБУ їх ігнорували. За його словами, для сьогоднішнього засідання підготовлено кілька проектів постанов і, за його словами, сьогодні депутати повинні остаточно вирішити це питання.

Керівник фракції НУ-НС Микола Мартиненко підтримав позицію БЮТ, зазначивши, що Президент демонструє бездіяльність в цьому питанні. "Ми повинні вирішити питання керівника НБУ", - підкреслив він Мартиненко.


Раніше спікер Володимир Литвин прийняв рішення про проведення позачергового пленарного засідання 26 січня, але піддав сумніву необхідність звіту голови Стельмаха. Як повідомляла його прес-секретар Ольга Чорну, голова Ради прийняв рішення про засідання у відповідності зі статтею 19 пункту 8 Регламенту ВР, враховуючи наявність 155 підписів народних депутатів під пропозицією скликати позачергове пленарне засідання парламенту, що співвідноситься з положеннями статті 83 Конституції України.

У той же час Литвин висловив думку, що порядок денний позачергового засідання, яка запропонована його ініціаторами, "викликає питання з точки зору конституційності в частині пропозицій про відсторонення керівництва Національного банку України від виконання обов'язків". При цьому Литвин нагадав, що "Верховна Рада України двічі висловлювала недовіру голові НБУ". За його словами, в цій ситуації є дивним підхід ініціаторів позачергового засідання парламенту до заслуховування звіту Стельмаха.

Нагадаємо, в минулу п'ятницю прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що БЮТ не має наміру наполягати на негайному початку процедури імпічменту президента. Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов також висловив сумніви, що початок імпічменту можливо. Між тим, заступник голови парламентської фракції БЮТ Андрій Портнов заявив, що початок процедури імпічменту Президента буде залежати від того, чи він відправить у відставку голову Нацбанку.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK