Лавринович: Сьогодні Рада не зможе вирішити питання про зміну голови НБУ

Лавринович: Сьогодні Рада не зможе вирішити питання про зміну голови НБУ
newsru.ua

"Ми не маємо законних підстав взагалі для розгляду цього питання, оскільки воно не є у компетенції Верховної Ради України", - сказав Лавринович сьогодні на засіданні Ради.

Перший віце-спікер підкреслив, що парламент може взяти на себе відповідні повноваження, але для цього потрібно внести зміни в закон Про Національний банк України. Водночас, він підкреслив, що відповідних пропозицій немає в порядку денному, який запропонували депутати від фракції БЮТ.

Лавринович нагадав, що на позачерговому засіданні Рада може розглядати тільки те питання, що запропоновано ініціаторами, і не може вносити в нього зміни. Таким чином, за словами першого віце-спікера, парламент не зможе в понеділок остаточно вирішити питання про зміну керівництва НБУ, керуючись законом.

За його прогнозами, позачергове засідання Ради закінчиться просто дискусією.

Крім того, голова Ради Володимир Литвин під час сьогоднішнього засідання закликав народних депутатів не допустити публічного з'ясування відносин із Нацбанком.

"Ми не повинні допустити того, щоб у нас зараз відбулося публічне з'ясування відносин, - зазначив спікер." Держава і так некерована", - додав він. Глава Ради закликав розглядати питання про діяльність НБУ "виключно у професійній площині".

Також Литвин запросив на позачергове засідання парламенту голову ради Національного банку Петра Порошенка, міністра фінансів Віктора Пинзеника і міністра економіки Богдана Данилишина.

"Якщо немає заперечень, будь ласка, давайте запросимо (Порошенка) я думаю, це буде правильно", - сказав він. За пропозицією депутата Ради, члена фракції Партії регіонів Анатолія Кінаха він також запросив Пинзеника і Данилишина.

"Я прошу запросити представників економічного та фінансового міністерств, щоб вони брали участь в нашій роботі", - сказав Литвин.

Крім того, він повідомив, що на засіданні Ради 5 лютого розглядатимуться законопроекти, що стосуються внесення змін у закон Про Кабінет міністрів України.

Нагадаємо, 24 січня депутат від фракції НУ-НС Сергій Харовський запропонував Раді узаконити відсторонення парламентом голови Національного банку і призначення тимчасово виконуючого його обов'язки. Цього ж дня нардеп від БЮТ Святослав Олійник зареєстрував у Раді проект постанови про відповідальність Президента України Віктора Ющенка за ситуацію, що склалася у фінансово-кредитній сфері країни.

Водночас, сьогодні шестеро нардепів від БЮТ і НУ-НС запропонували парламенту визнати такою, що втратила чинність, постанову про звільнення голови правління Нацбанку Сергія Тігіпка в 2004 році.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK