МЗС України: Службовці ЧФ РФ за вказівкою керівництва порушують українські закони

МЗС України: Службовці ЧФ РФ за вказівкою керівництва порушують українські закони
Reuters

"На жаль, ми змушені констатувати, що останнім часом надзвичайно посилюється динаміка зростання грубого та усвідомленого ігнорування Чорноморським флотом як двосторонніх угод, так і законодавства України", - сказав на брифінгу у вівторок директор першого територіального департаменту МЗС України Леонід Осаволюк.

За його словами, мова йде про порушення, які пов'язано із перетином державного кордону України, пересуванням територією нашої країни, а також із участю в бойових діях і військових конфліктах.

Осаволюк повідомив, що згідно зі статистикою, за останні 12 місяців військові ЧФ здійснили 521 правопорушення та 16 злочинів.

Дипломат зазначив, що українська сторона з 1 вересня 2008 року по 24 січня поточного року отримала 137 повідомлень про перетин кордону кораблями ЧФ, з них 78 - із порушенням законодавства України.

"Тобто, більше 50% порушень здійснює Чорноморський флот Росії при перетині державного кордону України", - сказав Осаволюк, додавши, що російські моряки також свідомо відмовляються від проходження контролю із ідентифікації осіб, які перетинають кордон.

"Це не їх ініціатива, вони просто виконують ті вказівки, які отримують від свого керівництва", - підкреслив український дипломат.

Осаволюк також поінформував, що згідно із Віденською конвенцією щодо міжнародних угод, істотне порушення двосторонньої угоди однієї із сторін може привести до розриву цього договору.

"Суттєве порушення двосторонньої угоди одним із його учасників дає підстави для припинення цього договору", - сказав він.

Водночас, за словами дипломата, українська сторона буде чітко дотримуватися двосторонніх угод і в цій ситуації "ми не ставимо питання про дострокове виведення Чорноморського флоту".

Як повідомлялося, Росія в 2009 році приступить до створення пункту базування бойових кораблів Чорноморського флоту в абхазькому порту Очамчира.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK