МЗС: Росія не може без згоди України переозброїти ЧФ

МЗС: Росія не може без згоди України переозброїти ЧФ
Reuters

Посилаючись на інформацію представника російських Військово-морських сил, він нагадав про плани РФ в поточному році поставити в Севастополі новий підводний човен.

"Тобто, командування ВМС Росії планує здійснити переозброєння, або посилити військовий склад Чорноморського флоту на території України", - сказав Осаволюк.

У зв'язку з цим, він нагадав, що згідно із двосторонніми домовленостями, таке переозброєння ЧФ можливо виключно за згодою української сторони.

"Російська Федерація не має права переозброювати або доповнювати Чорноморський флот", - підкреслив дипломат.

Крім того, за його словами, українська сторона готова розглядати питання про переозброєння ЧФ на території України лише при виконанні двох умов: Україна і Росія повинні підписати додаткову угоду про базування ЧФ і його дії у кризових ситуаціях, а також спеціальну угоду про заміну озброєнь.

Крім того, за словами Осаволюка, українська сторона підготувала проекти угод, що стосуються базування ЧФ, однак не отримала згоди на їх підписання від російських колег.

"Таким чином, жодних правових підстав для постачань нового озброєння і нових бойових кораблів Чорноморський флот Російської Федерації не має", - підкреслив український дипломат.

Українська сторона вкотре закликає Росію готуватися до виведення Чорноморського флоту з Криму, повідомив Осаволюк.

За його словами, виведення ЧФ РФ вимагає тривалої підготовки, а також розробки певного механізму.

Крім того, зазначив Осаволюк, Росія повинна самостійно визначити місце передислокації ЧФ і підготувати його до базування на території РФ, чи в іншій країні.

"На мою думку, для спокійного виведення, для підготовки необхідної інфраструктури на території Російської Федерації або в іншій країні, необхідний досить тривалий період часу. За моїми оцінками, це 5-6 років", - сказав він.

Осаволюк підкреслив, що українська сторона не веде переговорів про можливість продовження терміну перебування ЧФ РФ в Криму.

Також він нагадав, що раніше Київ передав Москві меморандум, в якому мова йде про необхідність підготовки до виведення ЧФ в 2017 році.

Однак, підкреслив дипломат, незважаючи на всі аргументи Києва, Росія досі не погоджується підписати такий меморандум. "Поки що наші російські колеги з нами не погоджуються", - сказав Осаволюк.

Як повідомлялося, в Міністерстві закордонних справ України стурбовані значним збільшенням кількості правопорушень і злочинів, які здійснюють військовослужбовці Чорноморського флоту Росії.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK