Порошенко впервые выступил в Вашингтоне: полный текст

Президент на форуме в Капитолии заявил, что поддержка США важна в противостоянии российской агрессии и реформировании Украины
Порошенко впервые выступил в Вашингтоне: полный текст

Президент Украины Петр Порошенко 30 марта прибыл с рабочим визитом в Вашингтон. Его визит в США продлится до 2 апреля. В первый день глава украинского государства выступил на форуме “Борьба Украины за свободу продолжается“ в Капитолии.

Читай также: Порошенко: Не могу ответить, почему Запад не помогает нам оружием

ЛІГА.net приводит полный текст речи Порошенко: 

Президенте Кліффорде, дякую за таке чудове представлення!

Шановні члени Рад Америки зі світових питань,

Шановна аудиторія,

Ваше Високоповажносте,

Пані та панове,

Я дуже радий бути тут сьогодні і бачити стільки друзів України. Для мене особливо важливо бути в будівлі Конгресу США.

Я мав честь виступати в Конгресі і Сенаті 18 вересня 2014 року. Це була подія, яку я запам'ятаю на все життя. І це був дуже важливий символ підтримки, яка була продемонстрована в Конгресі США для моєї країни і для народу України. Спасибі Вам велике за це.

Дозвольте мені почати зі слів подяки. Я вдячний уряду Сполучених Штатів за те, що вони стояли пліч-о-пліч з Україною ці останні два роки - найважчі два роки в історії моєї країни. Я вдячний українській громаді в США, яка активно підтримує Україну у багатьох напрямках. Я вдячний всім людям доброї волі, що підтримували Україну і надали фінансову, матеріальну та моральну підтримку. Ця підтримка критично важлива для мене та для народу України.

Читай также: Порошенко в США: Санкции против России должны быть продлены

Дорогі друзі,

З моменту мого останнього візиту до США Україна фактично зупинила наступ Росії.

Ціна, яку ми заплатили, разюча. Майже 10 тисяч людей загинули. Понад 2700 українських військовослужбовців загинули від рук російських військ та бойовиків. Це число перевищує військові втрати США в Афганістані за останні 15 років. 1,75 мільйона внутрішньо переміщених осіб втратили свої домівки в Донецькій та Луганській областях і переїхали в інші регіони України.

Я як Президент, український Уряд, українська місцева влада повинні знайти притулок, будинки, роботу, освіту для них і їхніх дітей. Організувати все.

Але ми маємо дуже сильні очікування і сподівання, що найближчим часом 1,75 мільйона українців матимуть можливість повернутися на батьківщину в Донецьку і Луганську область.

7% території України окуповано. 20% української економіки і промислового виробництва захоплено або знищено.

Пройшло вже 19 місяців з початку Мінського процесу, а я досі щодня отримую інформацію про втрати та обстріли наших позицій на передовій.

Кожного ранку мені доповідає Начальник Генерального Штабу, генерал армії Муженко. На жаль, кожного дня відбувається від 50 до 100 обстрілів.

Росія продовжує надсилати війська, важке озброєння і боєприпаси в Україну кілька разів на тиждень. Тільки з 1 січня 2016 року російські потяги і вантажівки незаконно перетнули неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону понад 80 разів.

Читай также: Порошенко призвал Запад поддержать список Савченко-Сенцова

Ставленики Росії на Донбасі все ще перешкоджають Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ в отриманні доступу до всіх ділянок, що перебувають під їхнім контролем, та перевірці дотримання режиму припинення вогню і виведення озброєння.

Вони не дозволяють СММ ОБСЄ отримати доступ до неконтрольованої частини українсько-російського кордону просто, щоб незалежно перевірити і повідомити весь світ про те, що відбувається на окупованій території.

Така ситуація не сприяє проведенню місцевих виборів в районах Донбасу, контрольованих бойовиками, хоча ці вибори мають ключове значення для подальшого прогресу у врегулюванні.

Росія продовжує використовувати ескалацію щоразу, коли хоче домогтися бажаного сценарію. Вона продовжує підтримувати бойовиків на Донбасі, тому що хоче мати постійні важелі впливу на Україну.

Росія також використовує людей для торгівлі. Після місяців переговорів ми досі не можемо визволити 120 українців з полону на Донбасі. МКЧХ заборонено їх відвідати, так само як і шукати близько 800 зниклих безвісти.

Читай также: Новая Концепция безопасности и обороны: Россия - главная угроза

Кремль пішов ще далі. Принаймні 11 українських громадян стали політичними в'язнями в Росії. Показові судові процеси, несправедливі вироки і незаконне затримання Героя України, члена українського парламенту, члена ПАРЄ Надії Савченко, яку тримають там вже протягом майже двох років за те, що вона не зробила нічого, окрім захисту української землі, як і належить українському офіцерові. Два роки. І Сенцов, і Кольченко, і багато інших жахливих випадків.

Деякі з них, в тому числі Савченко, перебувають у критичному стані здоров'я. Але цей фактор не має жодного значення для Москви, яка до цих пір не дозволяє українським лікарям відвідати Надію для незалежного обстеження, незважаючи на обіцянки міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Росія також відмовляє в доступі німецьким лікарям і лікарям МКЧХ.

Ми затвердили список санкцій щодо осіб, які брали участь у показових судових процесах проти українських політичних в'язнів в Росії. Так званий список “Савченко-Сенцова“. Дуже схожий на список “Магнітського“. Ми очікуємо, що наші американські і європейські партнери приєднаються до цієї ініціативи.

Пані та панове,

Україна залишається відданою повній імплементації Мінських угод. Це єдиний варіант мирного вирішення на даний момент. Ми зацікавлені у розблокуванні політичного процесу і проведенні місцевих виборів на Донбасі.

Проте, ці вибори можливі тільки за таких умов:

Читай также: В Сенате США опасаются, что Путин переключится на Украину

Якщо Росія імплементує Мінські угоди і не буде маніпулювати фразою “проведення місцевих виборів згідно з українським законодавством та міжнародними стандартами“. Вільні й справедливі вибори означає, що вибори повинні бути вільними і вибори повинні бути справедливими. Ми не можемо допустити узаконення окупації Донбасу через виборчий фарс або російське розуміння вільних і справедливих виборів, яке не має нічого спільного з демократичними стандартами. У нас є точні критерії ОБСЄ, які визначають вільні і справедливі вибори. І ці вибори повинні бути прийняті в усьому світі.

Якщо міжнародна спільнота надішле розширену поліцейську місію ОБСЄ для гарантування безпеки до, під час та після виборів на Донбасі. Чи можете Ви уявити, щоб хтось проводив виборчу кампанію, коли на вулицях перебувають тисячі російських військових? І ніхто не має доступу до незалежних ЗМІ, оскільки вони просто не існують на цій території, як і незалежна виборча комісія. І 1,75 мільйона українців, що змушені були виїхати з цих територій, не мають права голосувати. Ми ніколи не визнаємо цей російський стандарт демократії.

Якщо ми почнемо поступове відновлення контролю над українсько-російським кордоном. Уявіть: Росія надіслала 750 танків, більше ніж 1500 артилерійських систем, ешелони амуніції на таку маленьку територію. Для чого? Всі це розуміють. Звичайно, це не посилює безпеку в регіоні.

Рецепт для врегулювання досить простий. Що не є простим, так це зміна ставлення Росії і примушення її залишити Україну в спокої.

Дорогі друзі,

У Криму відбуваються системні й масові порушення прав людини. Міжнародні організації сигналізують щодо цих фактів у своїх звітах.

Окупаційний режим націлений на всіх, хто демонструє розбіжність у поглядах, особливо на українців та кримських татар, які підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України. Російський окупаційний режим розпочав понад 130 кримінальних справ проти кримських татар, в тому числі справу про заборону їхньої основної організації - Меджлісу.

21 кримський татарин був викрадений, три знайдені мертвими, дев’ять пропали безвісти. Понад 20 тисяч українців і кримських татар були змушені покинути півострів.

Читай также: Обама: Россия всегда будет обострять ситуацию в Украине

Росія активно мілітаризує Крим. Вона прагне розміщувати там ядерну зброю. Це російське розуміння безпеки в регіоні.

Я говорю про це з дуже зрозумілих причин. Я приїхав сюди, щоб взяти участь у Саміті з ядерної безпеки.

Я маю честь бути Президентом держави, яка зробила унікальний внесок в ядерну безпеку в світі. У 1994 році Україна відмовилася від третього за величиною арсеналу ядерної зброї. На першому Саміті з ядерної безпеки у 2010 році під керівництвом Президента Обами ми відмовилися від запасів високозбагаченого урану і донині реалізовували наші зобов'язання.

На сьогоднішній день Україна залишається одним з ключових вкладників успіху ініціативи Обами з ядерної безпеки. І я пишаюся цим.

Що ми отримали у відповідь? Ми отримали гарантії безпеки в рамках Будапештського меморандуму 1994 року про суверенітет, територіальну цілісність і незалежність нашої країни. Дуже зрозуміло. Відмовтеся від ядерної зброї і отримайте гарантії безпеки. Звучить добре.

Але що виявилось насправді? Росія просто наплювала на свої запевнення Україні і здійснила пряму збройну агресію проти моєї держави.

Українські патріоти втрачають життя, захищаючи ті ж цінності, які важливі для Америки й Європи. Ми однієї крові, одного розуму й одних цінностей - демократичних цінностей.

Ми, українці, маємо право закликати західних гарантів в рамках Меморандуму докласти всіх можливих зусиль для відновлення міжнародного правосуддя і порядку, щоб допомогти нам у нашій боротьбі за виживання і незалежне, демократичне та європейське майбутнє.

Я вважаю, що це реальний шанс для президента Обами відзначити свій президентський термін врегулюванням конфлікту на Донбасі.

Пані та панове,

Це важкі часи. Не тільки для України, але й для всіх країн. Людство стикається з багатьма проблемами: тероризм, зростаючий радикалізм і ксенофобія, міграція, зміна клімату.

Світ має спокусу обрати прагматизм замість цінностей, самоізоляцію замість мужності та умиротворення замість миру.

Багато хто думає, що це всього лише питання часу, коли пил осяде в Україні, і все повернеться до старого нормального життя в Європі.

Читай также: Пентагон: США и через 10 лет будут добиваться возвращения Крыма

Я не думаю, що це станеться. “Старе нормальне“ закінчилося.

Визнаєте ви це чи ні, але у Заходу є проблема - велика ядерна держава з комплексом неповноцінності, з ненавистю та повною зневагою до спільних цінностей, узгоджених принципів і норм.

І ця проблема не зникне сама по собі. Росія не просто заперечує Європу. Вона намагається побудувати альтернативну Європу на основі альтернативних цінностей. Тиранія замість демократії. Нетерпимість замість поваги. Антагоністична гра замість обопільно виграшної.

У той час, як Росія розриває Україну фізично, вона розриває Європу політично. Вона робить все можливе, щоб просувати Євроскептицизм та вирощувати партії противників ЄС по всій території континенту, в кожній європейській країні тільки для того, щоб зробити Європу слабшою та дезінтегрованою, щоб призвести до кризи в Європі.

Ізоляціонізм, насаджений Росією, стає фактором в світі, а світ цього навіть не помічає.

Мова не про те, що Росія та Захід не мають чітких намірів в Європі. Мова про те, що Росія та Захід мають протилежні наміри в Європі. Захід прагне мати коло довіри. Росія - коло панування.

Читай также: Порошенко рассказал Байдену об ухудшении ситуации на Донбассе

Не приниження з боку Заходу поставило Росію на лінію оборони. Відсутність страху на Заході було найбільшим приниженням для Росії.

І Москва намагається отримати за це компенсацію. Вчора - в Придністров'ї та Грузії. Сьогодні - в Україні і Сирії. Чия черга буде далі? Де можуть з'явитися російські війська?

Розвиток ситуації свідчить про абсолютну кризу системи післявоєнної безпеки. Він також свідчить про те, що для Росії немає ніяких червоних ліній. Давайте будемо готові до цього. Давайте будемо ефективними в захисті наших країн, наших цінностей і нашого світу.

Настав час дивитися на цю реальність і знайти правильні відповіді на цю ситуацію.

Дорогі друзі,

Ми повинні усвідомити, що світ не буде таким, яким був. Яким він буде, залежить від цілої низки чинників.

Найважливішим з них є успіх України. Ми не можемо дати жодного шансу Росії на те, що ми програємо цю битву. Не лише на Сході моєї країни, не лише у Криму.

Що ми повинні зробити, щоб забезпечити цей успіх?

По-перше, ми повинні встановити мир в Україні. Україна прагне цього, тому що це її шанс вижити. Захід прагне цього, тому що він не може почувати себе комфортно в той час, як сусід, який поділяє ті самі цінності, стікає кров’ю за ці цінності. Єдина причина цьому - вибір українського народу, європейський вибір.

І Росія може бути примушена це прийняти. Яким чином?

Ми не чекаємо військ НАТО в Україні. Моя армія дуже ефективно захищає свою країну. У нас є ефективний механізм, щоб мотивувати Росію сісти за стіл переговорів. І назва цього механізму - санкції.

Він працює, незважаючи на негативні прогнози скептиків. І Росія платить величезну ціну за те, що не сідає за стіл переговорів.

Кремль вважає, що він досягає своїх цілей в Україні за рахунок самої України. Дорого для України, дешево для Заходу.

Якщо Захід зніме санкції, бажання Кремля збудеться: українська кров не буде коштувати йому нічого. Вбивства українців відбуватимуться без жодного покарання.

Це питання про цінності. Чи може хто-небудь на Заході прийняти таким стан речей?

Я оптиміст. Я абсолютно впевнений, що це не можливо.

Санкції є тільки “лінією на піску“, що Захід намалював після 2014 року. Ця єдина межа, що розділяє добро від зла, була намальована в контексті цієї війни. А якщо її більше немає, то в чому різниця ж між добром і злом?

Чи справді ми хочемо світ, позбавлений політичних кордонів? Чи хочемо ми світ, де можна захопити землі іншої країни, вбивати тисячі і залишитися безкарним?

Тому без стійкого миру на Донбасі санкції повинні залишатися. Без відновлення суверенітету України над Кримом санкції повинні залишатися. Без нових підходів у Росії санкції повинні залишатися.

Все, що менше буде компромісом ціною цінностей і справедливості.

Читай также: Порошенко рассказал о шагах по деоккупации Крыма

Правильний сигнал полягає в тому, що якщо ви проводите агресивну політику, ніхто не буде мати справу з вами. І якщо порушник продовжує вбивати і створювати нестабільність, це не означає, що санкції не працюють і повинні бути скасовані. Це означає, що вони повинні бути посилені.

Ми не повинні повторювати помилку 2008 року, коли Захід вирішив, що Росія отримала те, що хотіла, і заспокоїлася.

Сутність сьогоднішньої Росії - вона прагне домінування, а не компромісу. Вони там не вірять у обопільну вигоду. Вони хочуть, щоб Україна впала, а Захід був поза процесами. На їхню думку, це єдиний шлях для їх розвитку. Ваші найгірші побоювання - їх “план А“.

По-друге, ми повинні забезпечити стійке перетворення України.

Без сумніву, відповідальність за це насамперед лежить на Україні. Як ми захищаємо нашу країну останні два роки, так само ми впроваджуємо широкий пакет реформ.

Багато що було зроблено на сьогоднішній день.

В першу чергу як Президент і Верховний головнокомандувач я можу запевнити вас, що протягом останніх 19 місяців ми побудували абсолютно нову і ефективну українську армію.

Я можу розповісти вам дуже важливу історію. Коли я був обраний Президентом і спілкувався з нашими партнерами з проханням про військову підтримку своїх Збройних Сил, відповідь була “ні“. Тому що ваша армія корупційна і у ній було повно співробітників ФСБ.

За такий короткий період часу, ми показали, що нова прозора ефективна дуже сильна і патріотична армія може зупинити російську агресію і звільнити 2/3 окупованих територій Донбасу.

Раніше українська армія мала підтримки з боку Українського народу на рівні 7%. Сьогодні він вже майже 80%. Це символ змін в моїй країні.

Хоча російська пропаганда поширює абсолютно інші повідомлення по всьому світу, що є частиною гібридної війни проти України.

Ми завдали першого, але критичного удару по корупції. Капітальний ремонт антикорупційної системи завершено. З цього моменту нашою пріоритетною метою є зробити її функціональною і в робочому стані. Я вважаю, що призначення нового високопрофесійного відповідального добре перевіреного Генерального прокурора відкриє нову сторінку в антикорупційній політиці України.

Ми повністю перебудували систему. Спеціальний Антикорупційний прокурор, який був призначений в наслідок абсолютно прозорого конкурсу, має повний рівень довіри в українському суспільстві. Його команда має повноваження боротися з корупцією, і він є цілком незалежним.

Ми запустили кілька кримінальних справ проти міністрів, голів ОДА, депутатів. Ніхто не має парасольку проти розслідування за звинуваченням в корупції.

Ми створили спеціальну антикорупційну електронну декларацію.

Кожен начальник поліції, голова місцевої державної адміністрації, міністр, депутат повинен пояснити публічно і прозоро, як він отримував свою віллу, літак, дорогі автомобілі. У нас ніколи цього не було раніше, але ми запустили таку систему два тижні тому. І я впевнений, що ця система буде працювати.

Минулого тижня був обраний очільник Національного агентства з питань запобігання корупції.

Нам вдалося стабілізувати економічну та фінансову ситуацію. Рівно рік тому, наш золотовалютний запас дорівнював нулю. Сьогодні, після того, як ми пройшли найкритичніший рік в нашій історії, коли ми витратили 5% ВВП на національну безпеку і оборону, коли ми мали катастрофічну ситуацію з цінами на основні продукти українського експорту, ми тепер маємо 13 млрд в золотовалютних резервах.

Під час війни ми скоротили бюджетний дефіцит з 12% до 3%.

У нас був енергетичний монополіст НАК “Нафтогаз України“ з 130 млрд дефіциту, який покривався державою.

Цього року, після реформи енергетики, ми маємо нульовий дефіцит. За один рік! Вперше за останні 25 років нашої історії.

Ми покращили сферу державних витрат. Ми очистили нашу банківську систему, щоб зробити її більш стійкою. Ми досягли непоганого прогресу в дерегуляції, що значно полегшило реєстрацію бізнесу. Ми спростили податкову систему. Ми прийняли жорсткі, але важливі рішення в енергетичному секторі, які призводять до енергетичної незалежності України.

Після десятиліть утримування України на газовій голці тепер Росія стукається в наші двері з проханням, щоб ми купили у неї. Тобто те, чого ми прагнемо.

Корупція у газовому та енергетичному секторах давала поживу попередньому уряду. Цього більше немає. І ми робимо це в дуже важких умовах.

Ми запустили нову поліцію, яка вважається опорою довіри для українського суспільства. Наше натхнення надійшло від поліції США. І я пишаюся тим, що поліцейські з Каліфорнії стали викладачами наших нових поліцейських.

Раніше довіра суспільства до старої міліції була меншою, ніж 5%. Сьогодні вона зросла до 70% за менш ніж рік. Раніше люди уникали контакту, а тепер вони знаходять захист і прозорість. Це дуже важливий символ нової країни.

До речі, у нас склалася надзвичайно успішна співпраця зі збройними силами. Кілька разів на рік я відвідую навчальний центр в Яворові, в якому проводяться спільні навчання з американськими, канадськими, британськими, європейськими військовими. Цього у нас не було раніше. І це демонстрація довіри між нашими країнами.

Ми активізували реформи державної служби та започаткували електронне урядування.

Багато що ще ми маємо зробити. І я зроблю все від мене залежне. Прагнення до реформ є.

Хтось може розглядати останню урядову кризу як виклик. Але я вважаю, що це шанс. Ми повинні вийти з неї більш стійкими до внутрішніх і зовнішніх шоків.

Я очікую, що протягом декількох годин нова коаліція в українському парламенті з'явиться і запропонує нову кандидатуру на посаду Прем'єр-міністра.

Я абсолютно впевнений, що вихід з парламентської кризи вже дуже близько. Швидше за все, він буде знайдений на цьому тижні.

Ось чому я наполягаю на чітких принципах формування нового уряду і коаліції в парламенті. Не менш важливою є чітка програма для уряду на основі зобов'язань МВФ, угоди про асоціацію з ЄС, боротьби з корупцією і реалізації Мінських угод.

Таким чином, ми не здаємося, не дивлячись на тиск, з яким ми стикаємося щодня на зовнішніх і внутрішніх фронтах. Тому що саме це і є сценарій Путіна. Розуміючи, що ніхто не підтримує його, і він не має жодної можливості для наступальної операції на сході України, він відкриває новий фронт - внутрішній фронт зі спробою дестабілізувати Україну. І я наполягаю на тому, що ми не повинні дати йому жодних шансів.

Читай также: Порошенко в Давосе: Санкции против РФ будут продлены

У той же час, вкрай важливо, щоб Захід не відмовлявся від України. І це по-третє.

Війна Росії проти України довела, що слабкість провокує агресію, в той час як сильна країна може утримати хулігана.

Тому життєво важливо, щоб наші партнери допомагали нам стати сильними в усіх аспектах - політичному, економічному і військовому.

Як я вже говорив, ми змогли зупинити наступ росіян на нашій території. Ми отримали велику підтримку з боку наших партнерів.

Проте, я ніколи не міг пояснити собі і своїм співвітчизникам одну річ - небажання міжнародної спільноти поставляти зброю законному уряду України і регулярній українській армії, яка тримає удар проти нападу на міжнародний порядок.

Я думаю, що настав час переглянути цю позицію. Кожне зусилля, спрямоване на захист України, є інвестицією в довгострокову безпеку Заходу і сталість демократичних цінностей.

Пані та панове,

За часів глобальної слабкості, є річ, яка має значення більше, ніж будь-що інше - лідерство.

Це привілей і важкий тягар. Не кожен його прагне. Не кожен заслуговує.

Є так багато причин уникати його: байдужість, втома, невпевненість в собі... І є тільки одна причина, щоб утримувати його: воно є у вашій крові.

У ці часи сумнівів я закликаю Америку бути сильною і вірити в себе - так само, як люди доброї волі в усьому світі продовжують вірити в Америку.

Не дозвольте прагматизму змусити вас забути про цінності, головною з яких є свобода. Не дозвольте Америці стати дріб'язковою.

Україна високо цінує зв'язок зі Сполученими Штатами. Американське лідерство було дуже важливим для прогресивних реформ в Україні. Підтримка США має вирішальне значення для успішного опору російській агресії.

Настав час покращити українсько-американський двосторонній діалог за формою і змістом.

Це також час, щоб оновити наш стратегічний альянс і спрямувати наше інтенсивне співробітництво в галузі оборони і безпеки в рамки всеосяжної двосторонньої угоди про безпеку.

Я вважаю, що це було б в інтересах усіх.

Дорогі друзі,

Боротьба України є боротьбою за свободу. І ця боротьба триває. Гинуть люди, щоб не загинула свобода.

Я знаю, що Україна має проблему з часом. У розчарованому світі вона вибрала не найкращий час, щоб стати вільною.

Але, як говориться у Біблії, “Дух дихає, де хоче“.

У сучасному світі дух свободи дихає в Україні.

Будь ласка, підтримайте його!

Дякую!

%vid1%



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK