НГ: Рада побилася через Тимошенко

НГ: Рада побилася через Тимошенко
Reuters

Перша атака на українського прем'єра учора завершилася невдало: Верховна Рада провалила голосування проекту постанови про відповідальність уряду за кризу в країні. За його відставку було подано лише 203 голоси при 226 необхідних. Опозиції не вистачило голосів для висловлення недовіри уряду. Сьогодні Президент здійснить другу, можливо, більш успішну атаку на Юлію Тимошенко.

Засідання Ради, яке присвячено звіту уряду про ситуацію в період кризи, перетворилося на політичне шоу. І Кабінет міністрів Юлії Тимошенко, і його супротивники зробили багато гучних заяв, обмінялися звинуваченнями в корупції, призвели взаємовиключні дані про реальний стан економіки.

Спікер парламенту Володимир Литвин назвав події в раді "політичною боротьбою на знищення".

Навіть деякі соратники Тимошенко неофіційно зазначали, що прем'єру потрібно було б скористатися ситуацією, щоб піти у відставку, і не нести відповідальність за кризові тенденції в економіці

Інтригу протягом засідання привнесла невизначеність із позицією окремих депутатів, що зберігалася до моменту голосування. Як визнав депутат від Партії регіонів Павло Сулковський, опозиція сподівалася, що уряд під тиском незаперечних доказів його помилок покається і складе повноваження. Навіть деякі соратники Тимошенко неофіційно зазначали, що прем'єру потрібно було б скористатися ситуацією, щоб піти у відставку, і не нести відповідальність за кризові тенденції в економіці. Але, за їхніми словами, прем'єр твердо вирішила триматися до останнього. В іншому випадку їй може загрожувати політично мотивоване кримінальне переслідування саме напередодні президентських виборів, пояснив соратник прем'єра. З іншого боку, саме наближення президентських виборів охолоджує емоції опозиції. "Якби не вибори, Партія регіонів взагалі не затіяла б це шоу, а сиділа б, як миша під віником, і раділа, що не їй випала урядова ноша у кризовий час", - заявив лідер фракції Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) Іван Кириленко.

Хоча Партія регіонів і Компартія одностайно заявили про готовність голосувати за відставку Кабінету Міністрів, їх голосів для затвердження рішення не вистачало. При цьому комуністи вимагали йти далі й одразу ініціювати процедуру імпічменту Президента. "Україна над прірвою ... Треба переводити у практичну площину розмови про відповідальність всієї помаранчевої влади", - пояснив комуніст Петро Цибенко.

Якби не вибори, Партія регіонів взагалі не затіяла б це шоу, а сиділа б, як миша під віником, і раділа, що не їй випала урядова ноша у кризовий час - Іван Кириленко

Як не дивно, частина пропрезидентської фракції ризикнула підтримати окремі вимоги опозиції. Лідер нової пропрезидентської партії Єдиний центр, представник фракції Наша Україна - Народна самооборона Ігор Кріль заявив, що група його однодумців виступає за відставку Тимошенко і призначення на посаду прем'єра політика, який не має президентських амбіцій і публічно про це заявить. Більш того, Кріль вранці провів прес-конференцію, під час якої заявив: "Ми пропонуємо провести одночасно президентські і парламентські вибори, а також референдум про внесення змін до Конституції (щоб народ дав відповідь на питання про модель влади в Україні) у жовтні-листопаді 2009 року". Він відмовився пояснити, хто саме виступає з такою ініціативою, і схвалено її Віктором Ющенком: "Не має значення, хто в курсі, а хто не в курсі".

Інший представник пропрезидентської фракції Володимир Ар'єв виступив категорично проти відставки уряду, зазначивши, що таке рішення призведе до двомісячної кадрової лихоманки по всій вертикалі виконавчої влади - у розпал кризи. Ще один соратник президента В'ячеслав Кириленко заявив, що не має сенсу вибирати між Тимошенко і Януковичем, до чого й звелася вчорашня боротьба. "Щоправда, з нашої точки зору, що Партія регіонів, що БЮТ - нічим не відрізняються за формою, змістом, принципами та методами".

Зі слів прем'єра складається картинка України у вигляді казкової країни, де всі добрі справи робить чарівна фея, а окремі біди і нещастя обрушуються на громадян через вину злих недоброзичливців – Балога

Опозицію вкрай обурила відсутність Президента в залі парламенту. Депутати постійно вимагали закликати до відповіді усю помаранчеву владу. Юлія Тимошенко парирувала: "Ви, депутат Льовочкін, а також депутат Бойко (члени Партії регіонів. - НГ) і бізнесмен Фірташ - команда Президента, ви його бачите кожного дня, а я не маю можливості поспілкуватися вже третій місяць. Так приведіть його!"

Спочатку на репліку прем'єра відповів глава президентського Секретаріату Віктор Балога, який звинуватив Тимошенко у відвертій брехні і маніпулюванні фактами. Зі слів прем'єра складається картинка України у вигляді казкової країни, де всі добрі справи робить чарівна фея, а окремі біди і нещастя обрушуються на громадян через вину злих недоброзичливців, сказав Балога, похваливши акторський талант Тимошенко. В якості підготовки до запланованого на сьогодні засідання Ради нацбезпеки та оборони глава секретаріату виступив із різкою критикою газових угод, які Тимошенко 19 січня підписала в Москві. Акцент він зробив на допуск на український ринок дочірньої структури Газпрому, компанії Газпромзбут-Україна.

Президент стримував емоції. Але вчора слідом за Балогою він оприлюднив через прес-секретаря Ірину Ванникову свій коментар. Ющенко вкотре розкритикував діяльність уряду, але нічого не сказав про відставку Тимошенко. Звіт уряду перетворився на піар-шоу за державний рахунок для всіх бажаючих, підсумував розгляд питання спікер Литвин.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK